Son iki hafta içinde Kolombiya'da solcu politikacılara dönük saldırılarda 29 kişi öldürüldü. 

Suikastlere kurban olan kişilerin köylü hareketlerinin ve direniş örgütlerinin liderleri olduğu bildiriliyor. 

Solcu parti Yurtseverler Birliği (UP) Başkanı Aida Avella, bu katliam dalgasının sola karşı yükseltilecek yeni bir imha hareketinin başlangıcı olduğundan korktuklarını belirtti. UP uzun yıllar boyunca paramiliter bir imha kampanyasıyla karşı karşıya kalmıştı. Bugüne dek partinin ülkedeki başkan adayı da dahil olmak üzere binlerce üyesi uyuşturucu satıcıları, sağcı paramiliter gruplar ve güvenlik güçlerince öldürüldü.

FARC'LA ANLAŞMA ÖNCESİ GERİLİM YÜKSELDİ

Ülkede onlarca yıl devam eden iç savaş, Kolombiya'da köklü bir paramiliter örgütlenme yarattı. 80'li yıllardan itibaren ülkedeki en büyük gerilla gücü FARC'a karşı ABD'nin de desteğiyle "gayrinizami harp" yoluna başvurmuş olan sağcı hükümetler, devasa bir çete oluşturdu. Uyuşturucu kaçakçılığıyla finanse edilen bu çeteler, FARC'ın etkin olduğu bölgelerde, sayısız köy yakma, adam kaçırma, ve faili meçhule imza atarken, sendikacılara karşı da ölümcül bir yıldırma operasyonu başlatmıştı.

Suikastler, 23 Mart'ta Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve FARC arasında 51 yılın ardından imzalanacak barış anlaşması öncesinde şiddetlendi. Öte yandan FARC, suikastlerin engellenmesi sağlanmazsa silahsızlanmayacağını duyurdu.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr