Cuma günü anlaşma talep eden başka isyancı gruplarının liderleri için verilen tutuklama emirlerini takiben bakan ülkenin 'suç ile savaşmaya' devam edeceğini söyledi.

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, FARC ile ateşkes anlaşması imzalayarak 50 yıllık çatışmayı bitirecek tarihi bir adım atmıştı. Bu anlaşma 4 yıldır Küba'da devam eden müzakererin yanı sıra FARC'ı temsil eden delegelerin verdiği 297 sayfalık "barış belgesi"ni takiben imzalanmıştı.

AFP, bu durumun bir diğer isyancı grup "Ulusal Kurtuluş Ordusu"nu da böyle bir adım atmaya teşvik ettiğini ancak cuma günü bu örgütün liderleri için tutuklama emri çıkarıldığını duyurdu. Liderler 'yasa dışı savaş yöntemlerine başvurmak, çevreye zarar vermek ve cinayet' suçlarından yargılanacak.

Villegas 'pazartesi ateşkes yürürlüğe girse de, askerlerin ve polisin 'insan kaçırma, uyuşturucu kaçırma, insan ticareti' gibi suçlarla savaşmaya devam edeceğini söyledi. Halk oylamasından kabul oyu çıktığı durumunda 16,500 asker ve polis memuru; FARC isyancılarının Birleşmiş Milletler tarafından kurulacak kamplara yerleşmesine yardım etmekle görevlendirilecek. Aynı zamanda FARC resmi bir parti kurabilecek ve örgüt üyelerinin yargı süreci için özel mahkemeler kurulacak.

FARC ile yapılan ateşkesin yürürlüğe girip girmeyeceği ekimde yapılacak referandum ile belli olacak.

50 yıl sonra gelen barış

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr