Almanya’nın Köln kenti dün tarihinin en gergin günlerinden birini yaşadı. Kenti ikiye bilen Ren nehrinin bir yakasında Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) öncülüğünde planlanan “Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi” düzenlendi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yanlılarının bu gösterisine organizatörlere göre Almanya ve Avrupa’nın dört bir yanından yüzlerce otobüsle gelen 50 bin, polise göre 30 bin kişi katıldı. Bir noktadan sonra polis köprüden alana yeni katılımcı girmesine izin vermedi. Nehrin bir yakasını Türk bayrakları kaplarken, diğer yakada siyasi yelpazenin her kesiminden Erdoğan karşıtı dört gösteri yapıldı.

Siyasilerin açıklamalarıyla, polisin Türkçe tweet ve SMS’leriyle taraflara ölçülülük çağrısı yapılırken, olası çatışmalara karşı 8 TOMA ve 2700 polis görev yaptı. Köprüye keskin nişancılar yerleştirildi, helikopterler devriye gezdi. Gösterileri yakından takip eden medyanın canlı yayın araçları Ren kıyısında uzun bir sıra oluşturdu.

Almanya’da iktidarın büyük ortağı CDU hariç olsa da, küçük ortak SPD dahil diğer siyasi partilerin gençlik kolları “Erdodeliliğini durdurun” gösterisi düzenledi. “Demokrasi ve insan hakları için Erdoğan’ın durdurulmasını” isteyen gençlik kolları “İnsan hakları pazarlığa açık değildir”, “Din ve devlet işleri ayrılsın” gibi dövizler taşırrken, pankart açmama kararı aldı. “Köln Sağa Karşı” hareketi “hem Türkiye hem Almanya’da milliyetçilik ve ırkçılığa karşı olduğu” pankartlarıyla yürüyüş yaptı. Köln ana tren istasyonu önünde “hem Erdoğan’ı hem Pro NRW’yi” protesto gösterisi düzenlendi. Gar yakınında gösteri yapan aşırı sağcı Pro NRW grubu sözcüsü “Türkler Erdoğan için gösterilerini Ankara’da yapabilirler. Burası Alman toprağı öyle de kalacak” vurgusu yaparken, konuşmacılar “Ülkemizde radikal İslamcı güç gösterisine izin vermeyeceğiz” tarzı mesajlar verdi. Sol otonom gruplar ile Pro NRW arasında çatışma çıkmasını araya giren polis önledi. Bu arada Heumrkt meydanında 80 Türk milliyetçisi ile 100’den fazla Kürt arasında çatışma çıktı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr