Koç Holding'in KAP'a açıkladığı finansal sonuçlara göre, ilk çeyrekte konsolide bazda toplam 14.1 milyar lira gelir elde eden şirketin faaliyet kârı ise yüzde 66 artarak 1.1 milyar liraya çıktı.

Finansal sonuçları değerlendiren Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, yılın ilk çeyreğinde yatırım ve ihracat odaklı strateji ile sürdürülebilir büyümeye odaklandıklarını belirterek, söz konusu dönemde 1.4 milyar liralık kombine yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.

Faaliyet gösterdikleri sektörlerin dinamiklerini yakından izlediklerine dikkat çeken Levent Çakıroğlu, rafinaj sektöründe 2016 yılının zorlu başladığını vurguladı ve ekledi:

"Global ürün stoklarının artması ve ılıman kış koşullarının talebi etkilemesi ile Akdeniz piyasasında ürün – fiyat rasyoları zayıfladı. Dolayısıyla da gerek Akdeniz rafineri marjı, gerekse Tüpraş net rafineri marjı geçen yıla göre geriledi. Tüpraş’ın geçtiğimiz yıl tamamlanan Fuel-Oil Dönüşüm Projesi’nin de katkısıyla ilk üç aylık dönemde kapasite kullanım oranı planlı ve plansız bakım duruşlarına karşın yüzde 99,7 seviyesinde gerçekleşti. Tüpraş’taki yüksek üretim kapasitesi sayesinde; bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artış gösteren benzin tüketiminde ülkemizin talebinin tümünü; yüzde 7,8 artış gösteren motorin talebinin ise yüzde 47’sini karşıladık."

"Dayanıklı tüketim sektöründe iç piyasadaki büyüme dinamikleri devam ediyor"

Çakıroğlu, dayanıklı tüketim sektöründe iç piyasadaki büyüme dinamiklerinin devam ettiğine de dikkat çekerken, Arçelik’in ilk çeyrekte satışlarını bir önceki yıla oranla yüzde 23 artırdığını belirtti. Bu artışta hem iç pazarın hem de ihracatın etkili olduğunu anlatan Çakıroğlu, "Toplam satış gelirlerinin yaklaşık yüzde 60’ının yurtdışı gelirlerden sağlayan Arçelik inovasyon, Ar-Ge ve markalarına sürekli yatırım yapıyor. Gerek satış yaptığı coğrafyalardaki çeşitlilik, gerekse geniş ürün gamı ile başarılı büyüme stratejisini sürdürüyor" diye açıkladı.

“Otomotivde iç piyasadaki yavaşlamaya karşın Ford Otosan ve Tofaş’ın cirosu ihracatın etkisiyle arttı”
Otomotiv sektöründe geçen yılkı rekor büyümenin ardından, ilk çeyrekte iç piyasada özellikle ticari araçlarda yavaşlama gözlemlediklerini belirten Çakıroğlu, iç piyasadaki yavaşlamaya karşın ihracatın da etkisiyle ilk çeyrekte Ford Otosan’ın cirosunu yüzde 17, Tofaş’ın cirosunu yüzde 27 artırdığını vurguladı. Dayanıklı tüketimde olduğu gibi otomotiv satışlarında da toplam cironun yaklaşık yüzde 70’inin ihraç piyasalarından karşılandığını vurgulayan Çakıroğlu, "Hız kesmeden sürdürdüğümüz yatırımlarımız ve faaliyet gösterdiğimiz ihraç pazarlarımız ile ürün gamımızın çeşitliliği sürdürülebilir büyümeyi yakalamamızda önemli bir paya sahip" dedi veekledi:

“Finansal ve operasyonel gücümüz uluslararası alanda takdir görüyor”



Çakıroğlu, son Eurobond ihracı sonrasında Koç Holding’in finansal yapısının ve nakit pozisyonun daha da güçlendiğini belirterek, “Şartlar ne olursa olsun olası risklere karşı güçlü, aynı zamanda da fırsatları da en iyi şekilde değerlendirebilecek altyapıya sahibiz” dedi.

“20 bini aşkın çalışanımız ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ seminerlerine katıldı”

Koç Topluluğu’nun sadece ekonomik alanda değil, toplumsal fayda yaratmada da öncü konumuna dikkat çeken Çakıroğlu, AÇEV ve TAP Vakfı işbirliğinde yürütülen “Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” projesini Türkiye’nin dört bir yanına farkındalık seminerleri ile taşımaya devam ettiklerini belirtti. 20 bini aşkın Koç Topluluğu çalışanının ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ seminerlerine katıldığını anlatan Çakıroğlu, “Bugüne kadar 1400’e yakın bayimiz, 4 bine yakın öğrenci ve 790'ı aşkın yerel yönetim mensubu da seminerlerimize katıldı. Koç Topluluğu olarak eşitlikçi bir toplum için üzerimize düşeni yapmayı sürdüreceğiz” diye ekledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr