Yönetim kurulu başkanı seçilmesinin ardından ilk kez Anadolu’daki bayileriyle bir araya gelen Ömer Koç, ülke gündemi ve ekonomiye ilişkin önemli mesajlar verdi. Koç, istikrar için demokrasi, insan hakları ve barış vurgusu yaptı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç: “15 Temmuz’da yaşadığımız acı tecrübeleri bir daha yaşamamak için aklını ve vicdanını başkasına ipotek etmeyen, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün deyimiyle ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller’ yetiştirmek hepimizin boynunun borcudur” ifadesini kullandı. Türkiye’nin dört bir yanındaki Koç Topluluğu bayilerini bir araya getirerek görüş alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlenen Anadolu Buluşmaları’nın 25’incisi Bursa’da gerçekleşti. Koç Topluluğu’nun Bursa, Yalova, Bilecik, Balıkesir ve Sakarya’daki 500’e yakın bayisinin bir araya geldiği Anadolu Buluşmaları’na Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu ve Koç Holding grup başkanları da katıldı.

Zorlu bir dönem

Toplantının açılışında konuşan Ömer M. Koç, “Bugün sizlere ilk kez hitap ediyorum. Aile geleneğimizin bir parçası olarak siz değerli bayilerimizi her zaman büyük Koç ailesinin birer ferdi olarak görüyoruz. Bu büyük ailenin verdiği birlik ve beraberlik ruhunu, 21 Ocak’ta yaşadığımız çok acı kaybın sonrasında çok güçlü bir şekilde hissettik” dedi. Dünya genelinde jeopolitik, ekonomik ve toplumsal sorunların iç içe geçtiği, belirsizlik ve istikrarsızlığın hâkim olduğu zorlu bir dönemin yaşandığına dikkat çeken Koç’un konuşmasının satır başları şöyle:

-Yerel olduğunu düşündüğümüz birçok sorunun uluslararası ölçekte etki yaratmasına şahit oluyoruz. Bulunduğumuz coğrafya çok hareketli bir dönemden geçiyor. Suriye ve Irak, devam eden küresel iktidar mücadelesinin en son ve en kanlı sahnesi haline geldi. Sınırlarımızın hemen ötesinde yaşanan savaşlar, önce ülkemize yönelik göçmen dalgasıyla, sonrasında ise, hain terör saldırılarıyla hepimizin yüreğini yakmaya devam ediyor.

Hukuk devleti şart

-Ortadoğu’da yayılmaya devam eden ateş, açıkça gösteriyor ki refah ve istikrar için kalkınma, demokrasi, insan hakları ve barış şart. Bunlardan biri olmadan diğeri de olmuyor.

-15 Temmuz gecesi demokrasimize, birliğimize ve kardeşliğimize kasteden bir darbe girişimine tanık olduk. Bu kabul edilemez darbe girişiminin ardından sağduyunun, birliğin ve beraberliğin galip gelmesini çok önemli buluyorum. Toplumsal ve siyasi barış ortamının, ülkemizde demokratik standartların yükseltilmesi, hukuk devletinin güçlendirilmesi ve kalıcı toplumsal barışın inşası yolunda çok büyük bir fırsat olduğuna inanıyorum.

-Bu zor dönemde ülkemiz iş dünyası da çok iyi bir sınav verdi. Güçlü bir ekonominin ancak güçlü bir demokraside var olabileceğine olan inancını net bir şekilde ortaya koydu.

-Önümüzdeki süreçte de kamu ve özel sektörün omuz omuza çalışması ve Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına girme idealinden vazgeçilmemesi son derece önemlidir.

İpotek etmeyin

15 Temmuz’da yaşadığımız acı tecrübeleri bir daha yaşamamak için, aklını ve vicdanını başkasına ipotek etmeyen, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün deyimiyle, ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller’ yetiştirmek hepimizin boynunun borcudur. Cumhuriyetimizin temel değerlerine sahip çıkmanın önemini bir kez daha vurgulamak isterim. Çağdaşlaşma, çağı yakalamak ancak akılcı ve istikrarlı bir eğitim sistemi ile mümkün olabilir.

30 MİLYAR TL YATIRIM

Anadolu Buluşmaları’nda konuşan Ömer Koç, neredeyse Cumhuriyetle yaşıt olan Koç Topluluğu’nun, Türkiye’nin pek çok zorlu dönemine tanıklık ettiğini anlatarak şöyle konuştu:

-Kurucumuz Vehbi Koç’un “Ülkem varsa ben de varım” sözü ışığında kurulduğumuzdan beri ülkemizin ekonomik ve toplumsal gelişimine öncülük etmeye, değer katmaya odaklandık. Türkiye’nin geleceğine olan güçlü inancımızla, yılmadan, cesaretle ve sorumlulukla art arda yeni yatırımlara ve atılımlara devam ettik.

90 yıllık başarı

-Ülkemizin kalkınmasındaki itici güç olmaya gayret gösterdik. Böylece başarılarla dolu 90 yılı geride bıraktık. Başarılarımız sadece ileri görüşlülüğün ve akılcılığın neticesi değil, aynı zamanda ülkemize ve insanımıza duyduğumuz sevginin ve bağlılığın eseridir. Güvenilirlik, devamlılık ve saygınlık, iş yapma kültürümüzün en önemli parçalarıdır.

-Topluluğumuzun yarattığı kombine ciro, Türkiye milli gelirinin yüzde 7’sine eşdeğerdir. Şirketlerimiz, ülkemiz ihracatının yüzde 9’unu gerçekleştiriyor. 4 Yurtiçinde ve yurtdışında yaşanan ekonomik ve siyasi dalgalanmalara rağmen, topluluğumuz son 5 yılda 30 milyar TL’ye ulaşan yatırım yaptı. Koç Topluluğu’nun tüm başarılarında, güçlü bayi teşkilatımızın çok büyük payı var. Siz değerli bayilerimizle birlikte geleceğe yatırım yaparak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başarılarımızı çok daha ileri noktalara taşıyacağımıza gönülden inanıyorum.”

Ödevlerimiz var

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu da konuşmasında, Koç Topluluğu’nun 100’üncü yılına doğru emin adımlarla ilerlerken, küreselleşmeye, yenilikçiliğe ve Ar-Ge’ye verdikleri önemle büyümeyi sürdürdüklerini söyledi. Çakıroğlu, “Faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda, yurtiçinde ve yurtdışında başarılarımızı artırıyoruz. Küresel vizyonumuz çerçevesinde, uluslararası pazarlarda yeni atılımlar yaparak büyümemizi sürdürüyoruz. Dünyadaki bu hızlı değişimin gerisinde kalmak istemiyorsak, ülke olarak önümüzde zorlu ödevler var. Ekonomimizin rekabetçi üstünlüklerini geliştirmesi, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerin ihracatının artırılması; bunun için de inovasyon başta olmak üzere marka, tasarım, kalite ve Ar- Ge’ye odaklanmamız kritik önemde. Ülkemizde Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan, özel sektör harcamasının yaklaşık yüzde 13’ünü gerçekleştiren ve en çok patent başvurusu yapan bizim topluluğuz” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr