KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York'taki BM Genel Merkezi'nde Genel Sekreter Ban Ki Moon ile görüştü. Görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Akıncı, Ban Ki Moon ile yararlı bir görüşme yaptıklarını söyledi. Mustafa Akıncı, "Genel sekreterin son açıklamalarından birinde, örneği olmayan bir ilerleme sağlanmış durumdadır sözleri akıllardadır. Eşsiz bir ilerleme sağlanmış durumdadır Kıbrıs sorunu bağlamında. Bugüne kadar eşi görülmemiş bu ilerlemeyi şimdi bir başarıya dönüştürme çalışması içerisindeyiz. Önümüzdeki süreci nasıl gördüğümüzü, bunu nasıl programlamamız gerektiğini konuştuk. Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak, bu sürece olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Kıbrıs'ta bir an önce çözüme ulaşmak tüm tarafların yararınadır" dedi.
Pazar günü Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile BM'de görüşecek olan Akıncı, bu görüşmeden de olumlu bir ortam içinde ayrılacaklarını umduklarını söyledi. Akıncı, "Bütün hedefimiz' her iki lider olarak da, daha önceki açıklamalarımızda vurguladığımız gibi, Genel Sekreter de aynı kanaatini sürdürüyor, 2016 yılı çıkmadan politik bir sonuca ulaşmak. Teknik birtakım konular 2017'ye de sarkabilir, ancak politik kararları vermiş olarak 2017'ye geçmemiz lazım" diye konuştu.
2016 çıkmadan Kıbrıs görüşmelerinde bir sonuca varılmamasının potansiyel riskler taşıdığını vurgulayan Akıncı, "2017 bize ne getirecek? Bir kere yeni Genel Sekreter söz konusu olacak. Sayın Ban Ki Moon'un görevi tamamlanıyor 2016'da. Sürece katkı yapan, çözüm konusunda desteğini ifade eden bir ABD yönetimi var. Onların da seçimi var, yeni bir Amerikan yönetimi söz konusu olacak. Üçüncüsü 2017'de, Güney Kıbrıs'ta hidrokarbon araştırmaları yeniden gündeme gelebilir. Onların yarattığı geçmişteki gerginlikleri hep anımsıyoruz. İş birliği yapacağımız bir alan yeniden bir gerginlik alanı haline dönüşebilir" dedi.   2018 Şubat ayında Güney Kıbrıs'ta başkanlık seçimleri yapılacağını da anımsatan Akıncı, "2017'ye Kıbrıs'ta çözüm olmadan girdiğimiz takdirde, 2018 cumhurbaşkanlığı seçim propagandalarının başladığına tanıklık edeceğiz. Şu anda gündemde olmayan, bilinmeyen riskler de söz konusu olabilir. Ama bu saydıklarım zaten yeterli potansiyel riskler. O nedenle artık bu aşamaya geldikten sonra, garantör ülkelerin de kendi aralarında konuşmaya başladıkları bir zaman diliminde, güç paylaşımı, ekonomi, Avrupa Birliği ve mülkiyet başlıklarında bu kadar ileri noktaya gelmişken, bir takım sorunlar hala çözümlenmemiş olsa bile; bu kadar büyük emeği yıl sonundan önce sonuçlandırmak gerekir diye düşünüyoruz" dedi.   Akıncı, bir soru üzerine Kıbrıs Türk halkının Türkiye'nin garantörlüğünün devamını istediğini de belirterek, "Tabii 1960 ile 2016 yılları arasında geçen zaman dilimi, yeni koşulları da beraberinde getirdi. Artık iki kesimli bir Kıbrıs'tan söz ediyoruz çözümle birlikte. Dolayısı ile burada önemli olan 1960'taki yapıyı olduğu gibi götürmek değil, böyle olmayacağını artık garantörler de söylüyor zaten. Bunu yeni duruma nasıl uyarlayabiliriz, o konuşuluyor, konuşulmaya devam edecek. Nasıl bunu uyarlayabiliriz ki bir taraf kendini güvende hissederken, öteki taraf da bunu bir tehdit olarak algılamasın. İşin püf noktası burasıdır" dedi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr