Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ile Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından Türkiye’ye gelerek üye konfederasyonlar ile görüştü. Ziyaretin ardından ITUC ve ETUC Türkiye’deki üye konfederasyonlar ile birlikte ortak açıklama metni hazırladı. Açıklamada, kitlesel işten çıkarmalar eleştirilerek AKP hükümetine ‘demokratik hakların kısıtlanmaması’ uyarısında bulunuldu.

ITUC ve ETUC heyeti 12 ile 13 Ekim 2016 tarihleri arasında Ankara’da görüşmeler gerçekleştirdi. Heyet bu kapsamda, ITUC ve ETUC üyesi Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK yöneticileri ile bir araya geldi. Ziyaretin ardından ITUC ve ETUC ile birlikte Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK ortak açıklama metni hazırladı. Açıklamada, heyetin amacının darbe girişiminin ardından uluslararası ve Avrupa düzeyinde sendikal hareketin Türkiye halkı ve sendikalarıyla dayanışma içinde olduğunu göstermek ve dört üye örgütle sendika üyelerinin güncel durumunu değerlendirmek olduğu belirtildi.

Ortak açıklamada, hükümetin ‘Kamu çalışanları başta olmak üzere, çalışanları çoğunlukla kanıt ve dayanağı olmaksızın veya hukukun üstünlüğü ilkesiyle örtüşmeyen bir biçimde, kitlesel olarak işten çıkarmasının endişe verici’ olduğuna dikkat çekildi. Emek örgütlerinin açıklamasında, şu görüşlere yer verildi:

HUKUK UYARISI

“Toplantıya katılan tüm konfederasyonlar darbe girişimini demokrasiye yönelik bir saldırı olarak görmekte, iktidarı ele geçirmeye ve demokrasiyi ortadan kaldırmaya yönelik her türlü terör saldırısına ya da anayasaya aykırı teşebbüslere karşı durulması gerektiğini, ancak bu durumun demokratik hakları sınırlayan anayasal değişikliklere ve binlerce işçinin geçim kaynaklarının yok edilmesine yol açmaması gerektiğini ifade etmektedir. AB Delegasyonu ve ILO temsilcileriyle yapılan toplantılarda heyet, hukukun üstünlüğüne duyduğu saygının yanı sıra ILO sözleşmelerinde, uluslararası ve Avrupa antlaşmalarında yer alan demokratik değerlere ve sendikal özgürlüklere yönelik koşulsuz desteğini tekrar dile getirmiştir. Avrupa, Türkiye ve uluslararası topluluk, barışın, demokrasinin, ekonomik kalkınmanın, eşitlik ve insan onuruna yakışır işlerin yaygınlaşmasını sağlamaya yönelik çabalarını artırmalıdır.”

Türkiye’de örgütlenme özgürlüğü, grev ve toplu sözleşme hakkı dahil olmak üzere sendikal hakların tanınması ve tam olarak yerine getirilmesi konusunun yakından takip edilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, “ITUC, ETUC ve üyeleri bu değerler için yan yanadır ve bu temel ilkeleri savunmak ve geliştirmek için çalışacaklardır” vurgusu yapıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr