İzmir Kitap Fuarı, “kitaba yönelik baskılarla” 21’inci kez başlıyor. Aram Yayınevi’nin bugün açılışı yapılacak fuar için Diyarbakır’dan getirmekte olduğu kitaplara yolda el konuldu. 74 koli kitaptan 20’sine yola devam için izin verilirken, kalan kitaplar Kırşehir’de “incelemeye” alındı.

Yayınevi editörlerinden Ulaş Güldiken’in verdiği bilgiye göre, fuarda sergilenmek üzere 74 koli kitap Diyarbakır’dan MNG kargoya verildi. Kargo aracı, Kırşehir’in Musur ilçesinde yol denetimi sırasında durduruldu. İçindekilere aracın “silah kaçakçılığı” iddiasıyla durdurulduğu aktarıldı. Ancak yapılan aramalarda araçta kitaplardan başka bir şey bulunamadı. Yine de 74 koli kitaba el konuldu. İlk incelemenin ardından 20 koli kitap kargo şirketine geri verildi. Kalan kolilere el konularak kitaplar incelemeye alındı. Güldiken, “El koydukları kitapların hepsi Kültür Bakanlığı’ndan bandrollü. Zaten neredeyse bütün kitaplarımıza soruşturma açılıyor. Bu el koyma da devam eden bir sürecin parçası. Bizim kitaplarımız zaten bölgede bir şekilde okunuyor. Batı’da okunmamasına yönelik özel bir çabaya tanık oluyoruz. İzmir okuruyla kucaklaşamamamız üzücü” dedi. İzmir Kitap Fuarı, Hüseyin Yurttaş’ın onur konuğu olacağı bu yılki fuar Behçet Necatigil ve Samim Kocagöz’ün 100. yaşlarına adandı. Fuar, bu yıl “Kitap fuarı Kültürpark’ta her zamanki yerinde” sloganıyla, Fuar İzmir’in Gaziemir’e taşınmasından kaynaklanan İzmirlilerin kafa karışıklığını gidermeyi amaçlıyor. Kitap fuarı, kentin merkezinde Kültürpark’taki “klasik” yerinde gerçekleştirilecek.

24 Nisan’a dek sürecek fuar, 150’nin üzerinde kültür etkinliğine evsahipliği yapacak. Etkinlik kapsamında gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni, yazar Can Dündar da okurlarıyla buluşacak, imza gününe katılacak. Dündar’ın imza etkinliği, Can Yayınları’nın sergiliğinde bugün saat 14.00’da başlayacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr