Balıkesir'in Karesi ilçesindeki Adnan Menderes Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Ali Asgar Öznur, okul müdürü Fatih Hangül'ün mevzuat dışı uygulamalar yaptığını belirterek, Valiliğe başvurdu. Asgar'ın şikayeti sonrası Valilikçe görevlendirilen İl Milli Eğitim Müfettişleri Hasan Ali Karaca ve Hamza Özkurt, okulda inceleme yaptı ve Hangül'ün maaş karşılığı girmesi gereken derse girmediğini belirledi. Müfettişler hazırladıkları raporda okul müdürünün kınama ile cezalandırılması gerektiğini bildirdi.

Ancak Disiplin Amiri de olan Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Konakbay, okul müdürüne kınama ya da uyarı cezası verilmesine gerek görmedi. Bu gelişme sonrası şikayetçi öğretmen Ali Asgar Öznur, Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Konakbay hakkında yasaların kendine verdiği yetkinin dışına çıkarak, cezayı mevzuata aykırı şekilde kaldırdığı, kişiye haksız menfaat sağladığı, görevi kötüye kulandığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Müfettişler bu kez Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürü Konakbay'ın disiplin cezasını vermeyerek görevini yapmadığı, görevini kötüye kullandığı ve yargılanması için soruşturma izni verilmesi gerektiği yönünde rapor hazırlayıp, Karesi Kaymakamlığı'na sundu. Kaymakamlık'ın soruşturma iznini vermesi üzerine Konakbay hakkında iddianame hazırlanıp, Balıkesir 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

SAVUNMASI YETMEDİ

Müdür Konakbay mahkemede yaptığı savunmada, bu konunun İdare Mahkemesi'nin görev alanına giren bir konu olduğunu vurgularken, görevini yapmamasının ya da kötüye kullanmasının söz konusu olmadığını söyledi. Konakbay, gerekli işlemin yapılmamasının Karesi ilçesinde kurum ve personel sayısının fazlalığı nedeniyle iş yoğunluğundan kaynaklandığını ve suç işleme kastının olmadığını söyledi.

4 Nisan'da sonuçlanan davada mahkeme, Konakbay'ın görevi kötüye kullanma suçunun sabit olduğunu vurgularken, sanığın Türk Ceza Kanunu'nun 257/1 maddesi, uyarınca görevi kötüye kullanmaktan 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme sanığın geçmişi ve verilecek cezanın geleceği üzerindeki olası etkileri gözeterek, cezayı 1/6 oranında indirip, 5 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Daha önce kasıtlı bir suçtan sabıkasının olmaması, kişilik özellikleri, duruşmadaki tutum ve davranışlarını da gözönüne alan mahkeme sanığında isteği doğrultusunda hükmün açıklanmasını geri bırakılmasına ancak 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına karar verdi.

Bu karar sonrası temyiz hakkı olmayan Konakbay'ın sadece usül yönünden bir üst mahkemeye itiraz edebileceği açıklandı. Konakbay, 19 Nisan'da ise bu kez Balıkesir eski İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz ile birlikte yine görevi kötüye kullanma kapsamında bir başka duruşmada daha yargı önüne çıkacak.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr