CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bakırköy Botanik Park'ta sağlıkçılarla bir araya geldi. Kemal Kılıçdaroğlu toplantının ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu toplantıda yaptığı konuşmasında, "Almanya'da görüşülecek olan bir tasarı var. Sözde Ermeni soykırımı ile ilgili bir tasarı var. o tasarının ele alınmaması açısında 5 ayrı mektup gönderdim. Ayrıca Almanya ziyaretimde yaptığım yüz yüze görüşmelerde bu tasarının ele alınması ve parlamentoda görüşülmesinin hem Türkiye'de hem de Almanya'da sorun yaratacağını kendilerine ifade ettim. Umarım bizim tepkilerimiz, önerilerimiz dikkate alınır ve bu tasarı parlamentonun gündeminde çıkarılmış olur" şeklinde konuştu.

"CÜBBELERİNİ ÇIKARMALARI LAZIM"

Kılıçdaroğlu gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, yüksek yargı üyelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefeti eleştirdiği sırada alkışlamalarının sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Yargıtay'ın, Danıştay'ın ve Sayıştay'ın başında olan yüksek yargı mensuplarının yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını korumaları gerekir. Üzülerek ifade edeyim; daha önce eleştirdim, yargı mensuplarının yürütme organı ile birlikte görüntü vermeleri hele hele alkışlamaları kabul edilemez, hiçbir demokraside kabul edilemez, yargı dünyasında kabul edilemez. Kendileri alkışlayabilirler elbette, kendilerini iktidar partisine yakında görebilirler. Ama cübbelerini çıkarmaları lazım. Alkışlıyorlarsa gelecekler parlamentoya. Cübbelerini çıkaracaklar, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin artı elbisesini mi, kimliğini mi taşırlar ve gelirler parlamentoya, siyasete girerler. Böyle bir tablo cumhuriyet tarihinde hiç olmamıştır. İlk kez böyle bir tablo ile karşı karşıyayız ve başkan diyorlar. Hangi başkandan bahsediyorsunuz siz, hangi başkandan? Devlet başkanı. Anayasada böyle bir tanım mı var? Kendisini o kadar kaptırmış ki Yargıtay Başkanı, şimdi kalkacak adalet dağıtacak. O Yargıtay başkanı Türkiye'de adalet dağıtamaz. O Danıştay başkanı Türkiye'de adalet dağıtamaz. Sayıştay başkanı zaten bir anlamda AKP'nin arka bahçesi konumuna gelmiştir. Adalet dağıtamazlar"

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN TEMELLERİ DERİNDEN SARSILIYOR"

"Bunlar adalet dağıtamazlar" diyen Kılıçdaroğlu, "Adalete en büyük darbeyi hep siyasetçiler vurur derler ama adalete en büyük darbeyi, adaletin başında olan kişiler vurmuştur. Adaleti siyasallaştırmışlardır. Böyle bir tablo asla ve asla kabul edilemez ve doğru değildir. O görevlerinden ayrılmaları lazım. Görevlerini bırakmaları lazım. Görevlerinde ayrılsınlar, AKP Genel Merkezi'ne gitsinler, kayıtlarını yapsınlar, istedikleri propagandayı yapabilirler. İsterlerse saraya da gidebilirler. Saraya hizmette edebilirler. Hiçbir sorun yok. Anayasayı, evrensel hukuku, evrensel hukukun kurallarını, yargıyı, evrensel yargının değerlerini ayaklar altına yargının başındaki kişi nasıl alabilir? Böyle bir tabloya nasıl izin verebilirler? Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri derinden sarsılıyor ve sarsanlarda yargı açısından sarsanlarda yargının başında olan kişiler. Bunu kabul etmek mümkün değil. Biz rahatsızız. Sokaktaki vatandaşta rahatsız. Hem kalkıp şu açıklamayı yapacak, 'yargıya güven yüzde 30'lara indi'. Sizin sayenizde yargıya güven 0'a inecek. Kendi içinizde çelişkili bir dünyaları var. Bunu kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr