CHP lideri Kılıçdaroğlu, grup toplantısında yaptığı konuşmada Erdoğan'ın Rusya'ya gönderdiği özür mektubuna tepki gösterdi. Erdoğan'ın dış politikayı kendi çıkarları için kullanarak iç politika malzemesi yaptığını söyleyen Kılıçdaroğlu "Türkiye Cumhuriyeti adına özür diledi. Sen kimsin ya Türkiye adına özür dileyecek. Rusya'dan özür dileyemezsin, böyle bir gücün yoktur. Sınırımızı ihlal eden kim, Ruslar. Önce aslan gibi kükrediler, şimdi kedi gibi miyavlıyorlar" diye konuştu.

"Putin'e özür mektubu yazıyor, Netanyahu'dan özür isteyemiyor" diyen Kılıçdaroğlu, "Dünya lideri diyorlarlardı, işte diktatör bozuntusu, tükürdüğünü böyle yalatırlar. Gazze'ye ablukanın kaldırılşması şartından vazgeçmeyiz dediler, vazgeçtiler" idadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun, yaptığı konuşmadan öne çıkan satır başları şöyle:

Hazreti Ömer "Dicle'nin kenarında ölen bir kuzudan sorumluyum" derken 700 şehidin sorumluluğunu kim alacak. Bu toprakların değerini bu kadar düşürmenin kimin ne hakkı vardır.

Bu gaf değil, önündeki cama bakıp okuyor. "En az teröristler kadar onurlu, gururlu olmamız lazım" diyor. Havuz medyasını anlıyorum da merkez medya bunu neden yayınlayamıyor. Attığınız her geri adım sizin boynunuza yular olarak dolanacak.

RUSYA'YA ÖZÜR MEKTUBU

Dış politikada bir ülkenin daimi dostları ve daimi düşmanları yoktur. Bir ülkenin daimi çıkarları vardır. Dış politikanın milli olması gerekir. Azma bunlar bu alandan da çıktılar. Dış politikayı kendi çıkarları için kullanarak iç politika malzemesi yaptılar.

Putin'e mektup gönderdi, Türkiye Cumhuriyeti adına özür diledi. Sen kimsin ya Türkiye adına özür dileyecek. Rusya'dan özür dileyemezsin, böyle bir gücün yoktur. Sınırımızı ihlal eden kim, Ruslar. Erdoğan 22 Haziran 2015'te CNN Internatıonal'e verdiği röportaşda "özür dileyecek olan Rusya'dır" dedmişti. Önce aslan gibi kükrediler, şimdi kedi gibi miyavlıyorlar.

İSRAİL AÇIKLAMASI

23 Nisan 2013'te Gazze'ye gideceğim diye bir açıklama yaptı. Gidemedi. Daha sonra "tarih kesinleşti Mayıs sonunda gideceğim" dedi. Arkasında durmayacağın lafı edersen tükürdüğünü yalatırlar. İşte bu noktaya geldi.

Türkiye, İsrail'e 3 şart sundu. Biz de buna katıldık. Ama bu şartlardan birincisi şu ana kadar yazılı resmi bir özür yok. 10 vatandaşın katledildi, özür dileyecekse resmi bir özür yazısı gelmeli.Putin'e özür mektubu yazıyor, Netanyahu'dan özür isteyemiyor.  İkincisi tazminat; 20 milyon dolar tazminatı kabul etmiş ama fonlar üzerinden. Buna da bir şart koymuş İsrail. İsrailli askerlere açılan davaları geri çekeceksin. Bununla ilgili Meclis2ten kanun çıkaracaksın diyor. Elinizi vicdanınıza koyun bunu hangi ahlak, hangi iktidar, hangi inanç kabul eder.

Bir başka konu da Gazze'ye ablukanın kaldırılması. Yardımlar öteden beri yapılıyor. 2002'den beri bizim Kızılayımız da orada. Peki abluka için ne demişlerdi. 3 Ocak 2016 "İsrail'e muhtacız diyor". Koskoca Türkiye Cumhuriyeti'ni İsrail'e muhtaç eden iktidara ne denir. Binlerce şehidimizin kanı var, ne demek muhtacız. Dünya lideri diyorlarlardı, işte diktatör bozuntusu, tükürdüğünü böyle yalatırlar. Gazze'ye ablukanın kaldırılşması şartından vazgeçmeyiz dediler, vazzgeçtiler. Size Gazze anlaşmasını 7 maddeyle anlatayım:

1- İsrail'in yazılı bir özür mektubu yok. Gerçek anlamda özür var mıdır yok mudur bilmek istiyorum.

2- Ölenlerin ailelerine tazminatı İsrail kabul ediyor. Ama askerleri için davaların durdurulması şartını koştu.

3- İnsani yardımların Aşdot limanında denetlenmesi şartı var. Bu İsrail'in Gazze ablukasını kabul etmek demektir. Abluıkayı meşru hale getiriyor.

4- Anlaşma ile Türkiye, İsrail'in Gazze üzerindeki egemenliğini de kabul ediyor.

5- 20 milyon dolarlık tazminata karşılık, İsrail kendi doğantgazını Türkiye üzerinden avrupaya xtaşıyacak.

6- İsrail'in NATO'ya girişine Türkiye resmen izin verdi. Mavi Marmara'dan nerelere geldik.

7- Türkiye Filistin ile ilişkilerini, İsrail'in istediği ölçüde yürütecek.

Bu anlaşma bir teslimiyettir. Bunlar her türlü tavizi verir.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr