CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ü tahliye kararına “saygı duymayan”, yüksek mahkeme üyelerine de suçlamalar getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı “Delidir, ne yapsa yeridir” diye yanıtladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı Ahmet Piriştina'nın adını verdiği arabalı vapurun hizmete giriş töreni ile Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği'nin Seferihisar'daki toplantısına katılmak için İzmir'e gelen Kılıçdaroğlu, dün akşam Ege Genç İşadamları Derneği'nin (EGİAD) toplantısına katıldı. Burada Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi kararı ve Erdoğan'ın yaklaşımı sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Beni bu tip adamlarla muhatap etmeyin, emin olun rahatsız oluyorum. Hukuka uymayan, Anayasa kararlarına uymayan insanların olması konusunda ülkem adına üzülüyorum. Siz halkınıza hesap veremiyorsanız, konuşma hakkınız yoktur. Benim paramla yaptığın sarayın hesabını bana vermemek hangi Anayasa’da var. Tarafsızlık üzerine namusun ve şerefin üzerine ant içiyorsun, sonra bunu unutuyorsun! Bu namus ve şeref pazarda mı satılıyor? Ben Cumhuriyet tarihinde böyle bir şey görmedim. Karar veren yargıcı neredeyse vatan haini ilan edeceksin. Bütün dünya gülüyor. Anadolu'da 'delidir ne yapsa yeridir' derler, o noktadayız.”

Kılıçdaroğlu, Güneydoğu'daki operasyanlara ilişkin sorulara yönelik “Bu yönetim anlayışıyla bu sorun çözülemez. Türkiye kan gölüne döndü. Silahlar depolanırken, hendekler açılırken bu ülkenin valisi, iktidar neredeydi? Valilere neden 'bunlara dokunmayın' emirleri verildi? Hendekler kazıldı, neden ses çıkarmadılar? Bunun adı terör örgütlerine yardım ve yataklı değil midir? Siz yasa dışı bir olayı görüp de görmemezlikten gelirseniz sizin yakanıza yapışırlar” dedi.

Başkanlık sistemi ve Anayasa değişikliği sorularına “Anayasa'nın ilk 4 maddesi bizim kırmızı çizgimizdir. Daha laik daha demokratik bir ülke olacaksak itiraz etmeyiz. Ama ‘Güçler tek bir yerde toplanacak’ derseniz, bu dikta yönetimi olur. Biz hükümetin Türk tipi Başkanlık sistemi söylemini de henüz çözmüş değiliz. Parçalı sistemlerde başkanlık olur, bizde eyalet sistemi yok” diye yanıtladı.

Ülkede muhalefet sorunu olmadığını dile getirerek, “Bugün toplum bir barut fıçısına dönmüş vaziyette. Kimse evinde haberleri izlemek istemiyor. Dolayısıyla toplumun yumuşatılması, tansiyonun düşürülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr