CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

- Milli denilen hükümete soruyorum ne oldu da kardeşim Esad ile düşman oldunuz?

- Türkiye'yi savaşa sokmak istiyorlar. Savaş çıktığında kendi çocuklarını savaşa gönderecek misin? O zaman ben sana milli derim.

KILIÇDAROĞLU'NDAN BAYKAL'I ALKIŞLATAN DAVUTOĞLU'NA YANIT

- Milliyetçiliğimizi Kıbrıs'ın Beşparmak dağlarına yazmış bir partiyiz.

Komşularla sıfır sorun dediler. Hayır. Keşke komşularla çok iyi geçinseydik.

- 2011'de birden bire çatışmalar çıktı. Durup dururken Esad'la kavga etmeye başladı. Bütün İslam dünyasını biz yöneteceğiz diye ortaya çıktılar. Biz uyardık ama bizi hiç dinlemediler. Ortadoğu'ya hiç girmeyin, Ortadoğu bir bataklıktır dedik.

- Ne kadar cihatçı unsur varsa Türkiye üzerinden Suriye'ye geçtiler. Sonra ne oldu? IŞİD Türkiye'den 70 ilden adam toplamaya başladı.

- Suriye'nin içişlerine neden giriyorsun dedik anlatamadık. Bu politika gayrimillidir. Bu politika ülkenin değil, iktidarın çıkarınadır.

"Alnımızda enayi mi yazıyor?" diyen Erdoğan'a Kılıçdaroğlu'ndan yanıt- VİDEO -

- Davutoğlu'na sesleniyorum Falih Rıfkı Atay'ın 'Zeytindağı' kitabını oku.

- Kendi tarihimizi iyi bildiğimiz için iktidarı eleştiriyoruz.

- "Bütün İslam dünyasını tek bir noktadan yönetmek istiyorsan bu bir hayaldir" diyor Atatürk. Atatürk boşuna mı diyor? Kendi tarihini bilmeyen hiçbir şey yapamaz.

- Türkiye şu anda sağlıklı yönetilmiyor. Aslında Türkiye hiç yönetilmiyor. Yönettiklerini sanıyorlar ama arkadan birileri onların zembereğini döndürüyor.

- Vahabilikle en ciddi mücadeleyi yapan Osmanlı padişahlarıdır, bunlar onun da farkında değil.

- Bayırbucak Türkmenlerinden söz ediyorlar, ne bayırı ne bucağı.

- Suriye'de ölenlerin sayısı 470 bini aştı, 2 milyon kişi yaralandı. 6 milyon Suriyeli kendi ülkesi içinde yerini değiştirdi.

- Suriye'de bu tablonun sorumlusu kim? Eğer bunun sorumlusunu kendi vicdanına sormalısın. Akan kana yazık değil mi? Cumhuriyet'in hiçbir döneminde olmadı.

- Ey Amerika, ey Rusya diye bağırıyorlar. Ama kimse sizi duymuyor. Duvara bağırıyorsun, kimse seni dinlemiyor, kimse seni adam yerine koymuyor.

- Recep Erdoğan konuşuyor, 'Bizim alnımızda enayi yazmıyor' diye. 'Bu işin hakkı neyse onu yaparız' diyor. Peki sen geri kabul anlaşmasını niye imzaladın? Uçağa doldurursun onlar geri gönderirler. Sen hangi akılla 2.5 milyon Suriyeli Türkiye'deyken bu anlaşmaya imzayı atarsın. Alnımızda vallahi de enayi yazıyor.

- Soruyor musun kendine Türkiye'yi kim bu hale getirdi?

- Kendilerine bir vatansever olarak uyarım, iflas ettiğini bütün dünyanın bildiği Suriye politikasını 180 derece değiştirin. Bırakın Suriye kendi işini kendi çözsün. Türkiye-Rusya ilişkilerinde gergin bir ortama izin vermeyin. Angajman kuralları ihlal edildiği için hükümetin yanında durduk. Ama Türkiye'nin çıkarı bütün komşuları ile iyi ilişkiler içinde olmaktır. Kalktılar Mısır'daki darbeye bile taraf oldular.

- Dış politika böyle giderse içeride daha büyük sorunlar yaşayacağız. Açık söylüyorum, Adalet ve Kalkınma Partisi terör örgütüne yardım ve yataklık yapan bir partidir. Bu sözüme dava açmadılar. Yardım ve yataklıktan neyi anlıyoruz? Ben AKP Genel Başkan Yardımcısı, 'PKK çözüm sürecinde 200 ton bombayı şehirlere doldurdu' diyor. Peki bu terör örgütü bu bombaları yönetirken ülkeyi kim yönetiyordu? Şimdi kendileri itiraf ediyorlar.

- Şehirler bombalarla depolanırken kim bu ülkeyi yönetiyordu?

- Koskoca Türkiye Cumhuriyetini Ortadoğu'nun şamaroğlanı haline getirdiler.

- Hangi koşulda olursa olsa Türkiye'nin çıkarlarını savunan tek parti CHP'dir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr