AKP'nin kurucularından, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Erdoğan'ın Dolmabahçe mutabakatından haberi vardı" sözleri nedeniyle başlayan tartışmayı yorumlayan Kılıçdaroğlu, “Bunları rahatlıkla konuşabilseler iktidarın gerçek yüzünü görme imkanına kavuşmuş olacağız” dedi.

Kılıçdaroğlu, Arınç ve Erdoğan arasındaki tartışmayı değerlendirirken "Arınç gerçekleri fazlasıyla biliyor ama söylemiyor. Arınç’ı vicdanen rahatsız eden birçok şey var. Yolsuzluklar gibi. Bu çıkışlar bir yerde kalıyor" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu sözlerine "Arınç gün yüzü görmemiş hakikatleri söylemeyecekse hiç konuşmasın" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun CNN Türk'te yaptığı açıklamaların satırbaşları şöyle:

AKP’nin kendi içerisinde derin bir vicdan sorgulaması var. Acaba, İmralı, Oslo ve diğer görüşmeler mi? Bizim bilmediğimiz başka ayrıntılar mı? Emin olun rahatlıkla konuşulabilse bunlar, iktidarın gerçek yüzünü görme imkanına kavuşmuş olacağız. Bu açıdan bakılınca Arınç’ın yaptığı açıklamayı, Erdoğan’ın rahatsız edici uslubuyla yansıması günlük bir tartışma. Mümkün olsaydı daha farklı bir ortamda bunları tartışabilseydik. Sayın Arınç da burada olsaydı tartışabilseydik.

Tartışma bize bazı gerçekleri gösteriyor. Şu veya bu şekilde bildiğimiz ve kanıtlayamadığımız, düşünce olarak kapalı kapılar ardında baız gerçekler var. Arınç, kimsenin bilmediği bir gerçeği ortaya koymuş değil. Bunun ötesinde çok daha ağırlıklı hakikatlerden bahsediyor ki asıl merakımız o güneş yüzü görmeyen hakikatler nelerdir. 17-25 Aralık olaylarıyla mı ilgili? Başka aktörlerle mi ilgili?

Sayın Gül, iç politikayla ilgilenmemesi mümkün değil. Gül’le AKP içindeki politikaları görüşmem doğru değil sadece geçmiş olsun dileklerimi ilettim.

Arınç’ın bir ağırlığı var parti içinde. Hepimiz de biliyoruz bunu zaten. Öyle bir noktaya geliyor ki Arınç Bey patlama noktasına gelmiş durumda. Kendisini değil sadece, bir grup biliyor de rahatsız ettiği anlaşılıyor.

Ben örgütlü bir kalkışma görmüyorum. Eski tas eski hamam devam eder, Arınç ve arkadaşları bir köşede otururlar. Yeni bir siyasi parti çıkacağını düşünmüyorum. Böyle bir yeni hareketin ortaya çıkacağını sanmıyorum. AKP bir rant partisidir, rant dağıttığı sürece ihaleleri dağıttığı sürece bir ayrışma falan beklemek mümkün değil.

Eleştirdiğim nokta, Arınç çok şey biliyor. Çınarın gölgesinde hakikatleri kendisi biliyor. Ankara için de bütün gerçekleri biliyor. Diyor ki ben bakanlık yönettim elim harama uzanmadı, çıkar peşinde koşmadım, görevimi yaptım diye vurgu yapıyor. Bu vurguyu yapmasının nedeni sizin etrafınızdaki insanlar besleniyor. Bu gerçeğe dikkat çekiyor. Bunların hepsini görebiliyorsunuz.

Arınç’ı vicdanen rahatsız eden birçok şey var. Yolsuzluklar gibi. Bu çıkışlar bir yerde kalıyor. Ben ilk çıkışından sonra ikinci bir yanıt vermez diye düşünüyordum. Özel bir tanımlama yaparak Arınç’ı, Erdoğan’ı hedef alması, ben bunun cevabını vereceğim deyip 17.25 cevap vermesi elbette anlamlıdır.

CHP'de Aylin Nazlıaka krizi

Bu olay ortaya çıktıktan sonra biz bütün bunların hepsini sessiz sedasız izlerken olayı araştırmak istedik. CHP ve Atatürk bağlamında böyle bir olay karşısında kamuoyunun gösterdiği duyarlılık için teşekkür ediyoruz. Milletvekili arkadaşlarımız bu olayı araştırdı. Sonuçta ortaya bir rapor çıktı.

Aylin Hanım (Partiden kesin ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesi için PM'den görüş istendi) için PM'nin kararı gerekiyor. Bu saatten sonra benim yapacağım herhangi bir yorum disiplin kurulunun alanına girmek olur. Parti Meclisi (PM) "gerek yoktur" derse ben bir şey yapmayacağım. PM, bunu gerekçeleriyle ortaya koyması gerekiyor.

Atatürk posteri indirilmedi mi, indirildi. Bugüne kadar odalarda böcek araması falan yapıldı ve bu işlem sırasında posterler indirildi. Ama tabi bu taramayı yapan biz değiliz, uzmanları var. Daha önce Atatürk tablosunun arkasında dinleme cihazı çıkmıştı. Bir CHP milletvekilinin Atatürk resmini indirmesi mümkün değil. 

Aylin Hanım'ın açıklaması doğrultusunda tüm vekiller töhmet altında. Ya çıkar Aylin hanım der ki 'şu kişi indirdi' biz de o kişiyi çağırırız, 'kerdeşim sen niye indirdin' deriz. Atatürk üzerinden bize saldırmak isteyen çevrelerce olay büyütüldü. Tartışılan Aylin Hanım'ın sözleri. Bir milletvekili indirmiş ve Aylin hanım bunu söylemiyorsa, bütün vekiller töhmet altında kalır. Gelsin bunu açıklasın.

Aylin Hanım, resmi indiren milletvekili varsa gördüyse bunu bize söylemeli. Atatürk resmini indiren bir kişi CHP'nin kapısından içeri giremez, ama ben olduğunu sanmıyorum. Bir dedikodudan beslenen kişilerin CHP'de yeri yoktur. Atatürk üzerinden dedikodu yapılmaz.

Kurultay sonrası CHP

Benim anahtar listem 104 kişiden oluşuyordu. 104 kişiden 52 kişiyi seçin değişimi siz yapın dedik. Liste delinirse ne olur, hiç bir şey olmaz. Atilla Taş, keşke Parti Meclisi'ne gelebilseydi, mutlu olurdum. Atilla Taş partili. Bizim tabanımız okuyan, araştıran sosyal medyayı takip eden bir taban. Taban, Atilla Taş'ı PM'de görmek istiyor. Şu anda bu arkadaşlardan şikayetimiz var mı yok. Ön seçimlerde medyatik isimlerin avantajları var.

Alevi partisi oldu iddiası

CHP Alevi partisi oldu diyorlar, asla böyle bir şey yok. Son derece yanlış. Partimiz, sosyal demokrat partidir. İnancı bizi ilgilendirmez. Keşke bütün Aleviler CHP'ye oy verse. Önemli bir Alevi vatandaşlarımız bize oy vermiyor, sonuçlar ortada.

"Diktatör bozuntusu" tartışması

Kurultay konuşması en çok izlenen konuşma olmak zorundaydı. Ve ben namus şeref kavramının ne kadar önemli olduğunu vurgulamam gerekiyordu. Tarafsızlık konusunda yeminini tutmuyorsa ben onu gündeme getirmek zorundaydım. Ve ben kurultayda bunu söyledim. AKP'liler benim hakkımda suç duyurusunda bulunuyorlar. Hiç önemli değil. Bu ülkede namus ve şeref kavramı önemlidir. Erdoğan, sürekli konuştu ben ess çıkarmadım. Ama artık burama kadar geldi. Ettiği yemine sadık kalmazsa, bu ülkede her şey bozulur. Ben Erdoğan'ı muhatap almıyorum. Benim muhatabım başka birisi. Ben, Erdoğan'a hiç bir zaman da saygısızlık etmedim. Kalkıyor, muhalefet bunu yaptı, şunu yaptı diyor. Sana ne kardeşim?

Yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışması

Cumhurbaşkanı, yeni anayasa ve başkanlık sistemi için kampanya yapamaz. Biz Erdoğan'ın kafasında ne olduğunu bilmiyor muyuz? Toplumu kandırmaya çalışıyorlar. Gerçekten de rejim ile ilgili sorunumuz var. Aydınlar bir araya gelmeli, konuşmalı; buna bir şey diyemem. Ama kendisine özgü bir düzenleme için yaparsa buna karşı çıkarım. Gereksiz bir tartışmanın içerisine Türkiye'yi sokuyoruz. Yeni anayasa, darbe hukukundan kurtarma komisyonu adıyla yazılmalı.

Terörle mücadele

Teröre karşı bütün siyasi partiler önyargısız karşı çıkmalıdır. Bugünü kadar bizim ağzımızdan terör örgütünün lehine çıkan tek bir kelime yoktur. Ama sarayda oturan zat, bu konuda hep bizi suçladı. Terörle mücadele yapılmalıdır. Silahlı kuvvetler silah bırakmaz, adı üstünde silahlı kuvvetler. Mücadele yapılmalıdır. O hendekler kazılırken, bu ülkeyi yönetenler neredeydi? Hendeklere karşıyız.

Sur'da silah depolanırken vali, 'dokunmayın' dedi iddiası

Sivil kayıpların olmaması lazım. Terörden masum insanların mağdur olmaması lazım. Bu yönde problemler var. Küçük çocukların, yaşlı insanların öldürülmesi gibi. Bunlar doğru şeyler değil. O kayıplara kim neden oldu bunu da bilmiyoruz. Uzun süreli sokağa çıkma yasağını doğru bulmuyoruz. Terörle mücadele hiç bir zaman yanlış yapıyorsunuz demedik. PKK, 17 ilçeyi silah deposu haline getirirken neredeydiniz? Sur içinde silah depolanırken en az 400 ihbarın gittiğini biliyoruz. bu bilgi bana geldi. Vali, 'dokunmayın' demiş. PKK'yı dağdan şehrin içine AK Parti indirdi. 14 yıldır bu ülkeyi yönetiyorsunuz. Devraldığınızda ortaya hiç bir şey yoktu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr