CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım’a mektup ve bilgi notu gönderdi. OHAL kapsamında yayımlanan KHK’lerle ilgili uyarıların bulunduğu mektubu alan Yıldırım, Kılıçdaroğlu’nu arayarak “önerileri dikkate alacağını” belirtti.

Yıldırım’ın ziyaretinde Kılıçdaroğlu, KHK’lerle ilgili kaygılarını dile getirmiş, Yıldırım ise kaygılarını yazılı olarak iletmesini istemişti. Kılıçdaroğlu, mektubunda, “Bu düzenlemelerin olağanüstü hal psikolojisiyle yapılmasının ilerde daha büyük sorunlara yol açtığı malumunuzdur. Geçici dönemlerin olağanüstü yöntemleri ile kalıcı düzenlemeler yapılmasının devlette derin kırılmalar ve geri dönülmez hasarlar yaratabileceği düşünülmektedir” dedi. TSK’nin OHAL süresini aşan şekilde tekrar düzenlendiğini belirten Kılıçdaroğlu, bu yapılandırmanın titiz bir çalışma, ortak akıl ve kanun yoluyla yapılmasının yaşamsal öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

İtirazları tek tek anlattı

Kılıçdaroğlu, mektubunda 669 Sayılı KHK hakkında itirazlarını anlattı:

KHK’de yetki sınırı: Anayasaya aykırılığının ileri sürülememesi bu yetkinin sınırsız olduğu anlamına gelmez. Anayasa Mahkemesi (AYM) 1991’de verdiği iki kararda olağanüstü hallerde çıkarılan KHK’lerin hangi sınırlara tabi ve yargısal denetiminin hangi koşullarda olabildiğini açıklamıştır. AYM içtihadına göre olağanüstü hallerde çıkarılan KHK’ler; yer, zaman, konu, kapsam unsurlarıyla sınırlıdır.

Süre aşılırsa KHK olmaz: AYM içtihadına göre, olağanüstü halin yürürlük süresini aşan düzenlemeler, olağanüstü KHK ile yapılamaz. Olağanüstü hal kapsamında düzenlenmesi zorunlu olan bir konu bir kanun tarafından düzenlenen alana aitse, KHK’de ancak “olağanüstü hal sürecince kanunun bu hükmünün uygulanmayacağı” veya getirilen hükmün “KHK yürürlükte kaldığı sürecek uygulanacağının” açıkça belirtilmesi gerekir.

Yetki aşıldı: KHK, kanunla düzenlenmesi gereken alanı kalıcı olarak KHK ile düzenleyen, olağanüstü halin süresi ve konusunu aşan nitelikte düzenlemeler içermektedir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr