Devletin tek kişiye emanet edilemeyeceğini belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Saddam’ı gördünüz, ne oldu. Saddam gitti, ne oldu, Irak parçalandı. Suriye’de tek adam vardı. Suriye parçalandı.

Libya’da tek adam vardı. Ne oldu Libya diye devlet kalmadı. Devlet bir kişiye emanet edilemez, teslim edilemez. Bunun sonu acı olur. Bunun vebali var” dedi. Kılıçdaroğlu, anayasa referandumu çalışmaları kapsamında Konya’nın Seydişehir ilçesinde Kızılay Meydanı’nda halka seslendi. Yapılmak istenen değişikliğin ülkenin geleceğini de ilgilendirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olması gerektiğini belirterek “80 milyonu temsil edecekse, cumhurun temsilcisi olacaksa tarafsız olması lazım. Eğer cumhurbaşkanı tarafsız olmazsa, partizan olursa, 80 milyonu temsil edemez” dedi. Parti genel başkanının tarafsız olamayacağına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Mesela ben, ben 80 milyonu temsil edemem. Sayın Bahçeli, 80 milyonu temsil edemez. Sayın Binali Yıldırım, 80 milyonu temsil edemez. Saadet Partisi’nin Genel Başkanı, 80 milyonu temsil edemez. Cumhuru temsil eden, 80 milyonu temsil eden, cumhurbaşkanı olacak. Dolayısıyla cumhurbaşkanının tarafsızlığı, temel noktası, ana kaynağı 80 milyonu temsil etmesi. O nedenle sandığa giderken hangi partiden olursak olalım, hangi kimlikten olursak olalım, kadın, erkek, yaşlı, genç, biz 80 milyonu temsil eden bir kişiyi seçiyorsak, onun tarafsız olması lazım” diye konuştu.

‘Devletin sigortasıdır’

Cumhurbaşkanının devletin sigortası olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, siyasi parti liderlerini Yenikapı mitinginde topladığını hatırlatarak, “Gittik mi, gittik. Niye toplandık? Çünkü Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bir darbeyle karşı karşıyaydı. Darbe karşısında her siyasi partinin onurlu duruşu gerekiyordu, demokrasiyi savunmak için. Gittik mi, karar aldık mı? Aldık. Ne oldu? Sayın Cumhurbaşkanı devletin sigortası olarak herkesi çağırdı, görüşünü aldı” dedi. Cumhurbaşkanın tarafsız olacağına dair yemin ettiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Şimdi deniliyor ki, yeni değişiklikle seçilecek başkan aynı zamanda partinin genel başkanı olacak. Aynı zamanda partinin genel başkanı olursa tarafsız olamaz. Niye tarafsız olamaz, ben tarafsız değilim. Sayın Bahçeli de, sayın Binali Yıldırım da tarafsız değil. Ne yaparız, biz yemin içerken, tarafsızlık üzerine yemin etmeyiz. Hiçbir milletvekili tarafsızlık üzerine yemin etmez. Sayın Cumhurbaşkanı ‘ben tarafsız davranacağım’ diye TBMM’de yemin eder. Tarafsızlık bizim devletin geleneğinde bu kadar önemlidir. Ne zamandan beri? Cumhuriyetin kuruluşundan beri."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr