CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Fransa'nın Nice şehrinde gerçekleştirilen terör saldırısını kınadığı konuşmasında, AKP hükümetinin Ortadoğu politikasından dolayı özeliştiri vermesi gerektiğini savunarak, "Türkiye Ortadoğu'dan terör ithal etmedi. Ortadoğu'da savaşı biz çıkarıyoruz. Biz taraf oluyoruz. Bir ülkenin içindeki bir siyasal partiden taraf oluyoruz" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fransa'nın Nice şehrinde gerçekleşen terör saldırısına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"BU YÖNETİM ANLAYIŞI TÜRKİYE'Yİ ADIM ADIM TERÖR BATAKLIĞINA SÜRÜKLEDİ"

"Bütün dünyanın terör konusunda ortak çaba harcaması gerekiyor. Terör karşısında strateji geliştirmemiz lazım. Hükümetin ciddi ve samimi bir özeleştiri yapması lazım. Ortadoğu'da savaşı biz çıkarıyoruz. Biz taraf oluyoruz. Bir ülkenin içindeki bir siyasal partiden yana taraf oluyoruz. IŞİD terör belası geldi her gün yeni bir eylem ile karşı karşıyayız. Yarın El Nusra terör örgütü ben de Türkiye'yi hedef alacağım derse buyurun bakalım ne yapacaksınız. Bütün yurttaşlarıma çok samimi olarak sesleniyorum. Türkiye'nin bir yönetim sorunu var. Dünyayı iyi okumayan olayları objektif gözetmeyen bir yönetim anlayışı var. Bu yönetim anlayışı Türkiye'yi adım adım terör bataklığına sürükledi."

'AKLIN ALACAĞI ŞEY DEĞİL, YÜZLERCE MASUM İNSANI HEDEF SEÇİYORSUNUZ'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, teröre karşı dünyanın ortak çaba sarf etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Farklı bir açıklama yapacaktım Binali beyin yönelttiği sorular benim yönelttiğim sorular vardı bunlara cevap verecektik. Ama Fransa'daki olay gündemi değiştirdi. Dünyadaki gündemi değiştirdi. Terörün hangi boyuta geldiğini, teröristlerin ne kadar acımasız olduğunu gösteren tipik bir örnektir. Fransa'daki olay. Düşünün bomba kullanmanıza, elinizde uzun namlulu silahlarla insanları taramanıza gerek yok, eğer niyetiniz varsa bir kamyonu ele geçiriyorsunuz ve kalabalığın içine dalıyorsunuz. Aklın alacağı şey değil, yüzlerce masum insanı hedef seçiyorsunuz, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden. Terörün hangi boyutlara geldiğini artık bütün dünyanın görmesi ve ortak çaba harcaması lazım. Olayı sadece güvenlik boyutları ile ele almak yeterli değil. Olayın sosyolojik, ekonomik boyutlarına girmemiz gerekiyor. Dünyanın girmesi gerekiyor" diye konuştu.

'TERÖRLE MÜCADELEDEKİ ÖNEMİNİ TÜRKİYE'DEKİ YETKİLİLER ARTIK GÖRMÜŞTÜR'

Dış politikanın terörle mücadeledeki önemine değinen Kılıçdaroğlu, "Dünyanın terör belasından şu veya bu şekilde kurtulması gerekiyor. Türkiye tam 32 yıldır, 30 yılı aşkın süredir terörle mücadele ediyor. Terörle mücadele toplumun ortak sorunu ve görevidir. Hiç bir ayırım yapmadan, ötekileştirmeden terörle mücadele konusunda strateji geliştirmemiz lazım. Benim, onun teröristi diye bir ayırım yapamazsanız. Dış politikanın terörle mücadele konusunda ne kadar önemli olduğunu sanırım Türkiye'deki yetkililer artık görmüştür. Başka ülkelerin içişlerine müdahale etme Dünyanın değişik ülkelerinden büyük bir kısmını Türkiye üzerinden Ortadoğu'ya transfer etme gibi bir politikanın sadece Türkiye için değil dünya için felaket getirdiğini de artık herhâlde hepimiz görüyoruz. Bunu yapmadığı takdirde terörle mücadelede başarılı olamaz" ifadelerini kullandı.

'VARLIK BARIŞI DÜZENLEMESİ ARKADAŞLARIMIZIN DİRENMESİ SONUCU ÇEKİLDİ'

Varlık Barışı düzenlemesinin geri çekilmesine ilişkin Kılıçdaroğlu, "Dün geçici ikinci maddesi geri çekilen Varlık Barışı düzenlemesi. Düşünebiliyor musunuz? Uyuşturucu paraları, rüşvet, karaparalar, insan ticareti paraları bir şekliyle Türkiye'ye gelecek. Ve Türkiye'de aklanacak. Yarın ne diyecekler size, karaparayı aklayan ülkeye, teröre destek veren bir ülke etiketi yapıştırmayacaklar mı? Bu parayı nereden getirdiniz demeyecekler mi? Terör örgütleri meşru para kullanmazlar. Mali kaynakları karapara, uyuşturucu, insan ticaretidir. Direniyoruz yapmayın diye. Bunu yaparsanız terörle mücadele ediyoruz diyemezsiniz. Uluslararası anlaşmalara uymuyorum diyorsunuz dünya kamuoyuna. Arkadaşlarımızın direnmesi sonucu dün geri çekildi. Grubumuza teşekkür ediyorum. Para herşey demek değildir. İnsanın olduğu gibi ülkelerin de onuru vardır" açıklamasında bulundu.

'ORTADOĞU'DA SAVAŞI BİZ ÇIKARIYORUZ. BİZ TARAF OLUYORUZ'

Kılıçdaroğlu, "İran-Irak Savaşı tam 8 yıl sürdü. 8 yıl boyunca. Top atışlarını bile duyuyorduk. Türkiye asla ve asla taraflardan birisinden yana bir politika gütmedi. Güttüğü tek politika vardı savaşı bir an önce sonlandırın. Türkiye'nin saygınlığı asla ne Ortadoğu'da ne dünyada tartışma konusu olmadı ve Türkiye Ortadoğu'dan terör ithal etmedi. Ortadoğu'da savaşı biz çıkarıyoruz. Biz taraf oluyoruz. Bir ülkenin içindeki bir siyasal partiden taraf oluyoruz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, "AKP Hükümetin özeleştiri yapması gerekiyor. Açık yüreklilikle CHP'den özür diliyoruz demelerini bekliyorum. 'Ortadoğu politikası konusunda, terör konusunda onların sözlerini dinlemedik. Bugün ki noktaya geldik' diye" dedi.

'SURİYE, PKK, IŞİD KONUSUNDA UYARDIK, ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUM HAKLI ÇIKTIK'

Terör ve Ortadoğu konusunda CHP'nin uyarılarının dikkate alınmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Biz hem uyardık hem önerdik. Suriye, PKK, IŞİD, Ortadoğu … konusunda hem eleştirdik, hem uyardık, hem de önerdik. Üzülerek söylüyorum haklı çıktık ama, keşke haklı çıkmasaydık. Sorunların tamamı çözülmüş olsaydı" dedi.

"Ortatadoğu bataklığı artık sadece Türkiye'yi değil dünyayı tehdit eder bir hale geldi" diyen Kılıçdaroğlu, "Ortatadoğu bataklığı artık sadece Türkiye'yi değil dünyayı tehdit eder bir hale geldi. Ülkeyi yönetenlerin oturup ciddi, samimi bir özeleştiri yapması gerekir. Açılarını, görüşlerini versinler samimi olarak bir hatamız varsa biz de özeleştiri yaparız. Sanki ülkeyi onlar değil de biz yönetiyormuşuz gibi sorumlulukları bize yükleme gibi bir alışkanlıkları var" ifadelerini kullandı.

Suriyeli mülteciler üzerinden hükümetin dış politikasını eleştiren Kılıçdaroğlu, "Suriyeliler'e kızıyoruz. Suriyeliler'e niye kızıyorsunuz? Onlar evlerini, bahçelerini, anılarını bırakıp kaçtılar. Sığındılar. Kızacaksan Suriyeliler'e değil Suriyeli'yi Türkiye'nin başına musallat edenlere kızacaksın. Yanlış adrese gidiyorsun" dedi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr