CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girimindeki bombardımanda yıkılan ve enkaz halinde tutulan TBMM’ye ait bölümlerin, dünyaya “güç” değil, “zayıflık” görüntüsü verdiğini belirtti ve “TBMM’yi bir an önce tamir edin. Darbeyi dünyaya Meclis’teki enkazla anlatamazsınız. Tersine zayıflık görüntüsü verirsiniz” çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım’la bu hafta yapacağı görüşme öncesinde, Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Enkazı kaldırın: 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana iki ay geçti. Meclis hâlâ öyle bombalandığı gibi duruyor. Hala orayı öyle tutuyorlar. Bu iyi bir görüntü değil. Yurtdışından gelen yabancı ülke temsilcilerine gösteriyorlar. Onları darbeye inandırmak için Meclis’teki bombardımandan kalan o enkazı kaldırıp orayı tamir etmiyorlar. Orayı bir tür dünyayı darbeye ikna etmek için o halde tutuyorlar. Oysa 11 Eylül’de Amerika ne yaptı? Yıkılan ikiz kulelerden eser bırakmadılar. Yeniden yaptılar. Hatta biz ölüleri bile görmedik 11 Eylül’de. Bizde 15 Temmuz’da halk darbecileri püskürttü. Darbeye karşı en önemli güç budur. Bu halkın gücünden daha büyük bir tanıtım ve anlatım olabilir mi? Orada o enkazın durması güçlülük değil zayıflık görüntüsü veriyor. Oysa biz darbeye karşı direnmiş siyaset ve halk olarak gücümüzü göstermeliyiz. Bunun için Meclis bir an önce tamir edilmeli. Meclis eski haline kavuşturulmalı.

OHAL’i uzatmayın: 1 Ekim’de TBMM açılıyor. Çok uzun yıllar sonra ilk kez TBMM, bir yasama yılına OHAL altında başlıyor. Biz OHAL’e başından itibaren karşı çıktık ve bunu hükümete de her fırsatta söyledik. OHAL’e karşı tepkiler nedeniyle başlangıçta kendileri de 3 ay için OHAL ilan etmelerine karşın daha erken kaldırabileceklerini söylediler. Hatta Numan Kurtulmuş 40-45 günde kaldıracaklarını net olarak söyledi. Ancak şimdi 3 aylık sürenin sonuna doğru gelinirken, iktidar sözcülerinden OHAL’in uzayabileceğine ilişkin açıklamalar geliyor. Çok yanlış olur. Artık Meclis açılıyor. Meclis açıkken ülkeyi OHAL’le yönetmek demokratik bir tavır olmaz. Bu nedenle 3 aylık sürenin sonunda OHAL yeniden uzatılmayıp sona erdirilmeli.

Yıldırım’a söyleyeceğim: Başbakan Yıldırım’la bu hafta içinde görüştüğümüzde bu konuları kendisine ileteceğim. Hem Meclis’in artık tamir edilip güçsüz değil güçlü ülke mesajı verilmesi hem de Meclis de açıldığına göre OHAL’e son verilmesini. Ayrıca darbe girişimi sonrasında oluşan mutabakat çerçevesinde kendisine gözaltı, tutuklama, işten çıkarmalarda kurunun yanında yaşın da yandığı uygulamaları Başbakan’a ileteceğim ve bunların düzeltilmesini isteyeceğim.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr