CHP lideri, geceyi geçirdiği otelde bu sabah, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katılımıyla yapılan ve bölgenin en önemli geçim kaynağı çay ile ilgili sorunların ele alındığı, 'Çay'a ve ÇAYKUR'a sahip çıkıyoruz' konulu toplantıya katıldı. Basına kapalı yapılan toplantının ardından açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Üzerinde bütün bileşenlerin mutabık kaldığı bazı ilkeler saptandı. Rize'de çay dışında başka bir ürünün geçim kaynağı olmadığı konusunda tüm taraflar mutabık. Çay bu açıdan bölge ve Rize için stratejik bir ürün. İkinci önemli nokta ise; ÇAYKUR mutlaka yaşatılmalı. Bütün bileşenler özel sektöre karşı olmadıklarını ifade ediyorlar. Ama ÇAYKUR'un sosyal devletin bir gereği olarak güçlendirilerek yoluna devam etmesi konusunda tüm taraflar mutabık. Bir başka mutabık kalınan konu da, ÇAYKUR sadece ve sadece çayla ilgilenmeli, piyasayı düzenlemeli ama siyasi iktidarların arpalığı konumuna gelmemeli. Bir diğer önemli konu da kaçak çay. Kaçak çay Türkiye için büyük sorun. Kaçak çay nerede bulunursa mutlaka yakılarak imha edilmeli. Çünkü kaçak çay bir gıda maddesi ve bu maddenin Türkiye'ye sokulması doğru değil. Yıllık 50 bin ton kaçak çay tüketildiği ifade edildi. Bu son derece ciddi bir rakam."

'Yeni bir çay kanununa ihtiyaç var'

Toplantıda katılımcıların yeni çay kanunu hakkında beklentiler olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Rize'de çay üreticilerinin ortak bir kaygısı var. Köyler boşalıyor, köyde işçi bulamıyorlar. İnsanların köyde kalması lazım ve bunun için mutlaka yeni teşvik politikalarının hayata geçirilmesi gerekiyor. Bölgede bir Çay İhtisas Borsası'nın kurulması yönünde de bir görüş birliği var. 'Yeni bir çay kanununa ihtiyaç var. Ama Ankara'da veya başka bir yerde, kapalı kapılar ardında bir kanun çıkmasın, oldu bittiye gelmesin. Çayın bütün bileşenlerinin görüşü alınsın ve ortak bir çay kanunu çıkarılsın. Böylece hem üreticiler, hem tüketiciler, hem de Türkiye'nin ortak çıkarları korunmuş olacaktır' şeklinde bir düşünce ifade edildi. Bütün bu düşüncelere canı gönülden katılıyorum."

CHP lideri, konuşması sonrasında İsmail Kahraman Kültür Merkezi'ndeki programına katılmak üzere ilçeden ayrılarak Rize il merkezine hareket etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr