CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk televizyonunda katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. CHP lideri, HDP'nin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan 'darbe girişimi' zirvesine davet edilmemesini yorumlarken "Bildiriye hep birlikte imza attık. HDP de darbeye karşıydı. Bunda tereddüt yoktu. Beştepe'de olmalıydı. HDP'nin de olması gerektiğini Cumhurbaşkanı'na söyledim" ifadelerini kullandı.  Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyele:

Erdoğan HDP'yi çağıracak mı? Kılıçdaroğlu'na söyledi...

Darbeyle ilişkili olanların ihracından daha doğal bir şey olamaz. Belli bir olaydan sonra bir ihbar furyası başlar. Şimdi de Fethullahçı suçlamaları da olur. Dolayısıyla dikkatli olmak gerekiyor. Kurunun yanında yaşın da yanmaması gerektiğini herkes kabul ediyor. Beştepe'deki zirvede 'Cadı Avı' endişesini dile getirdim.

Bir hükümet darbe girişimine karşı soruşturma açacaksa bunların hukuk kuralları çerçevesinde yapılması lazım. Eğer bunlar olursa Türkiye Cumhuriyeti'nin saygınlığına gölge düşürülmüş olur. Bürokraside bütün yetkiler bende olsun diye bir hastalığı var.

"UZLAŞMAYI UNUTTUK"

Biz bu süreçte uzlaşmayı unuttuk. Bu bizi farklı noktaya taşıdı. Bunun doğru olmadığını artık kabul ediyoruz. Neyi niçin yanlış yaptık bunu konuşabiliyoruz. Bunu yüreğimizle de yapmamız lazım.

Bakın biz ne bireysel ne de kurumsal olarak dine karşı olmadık. Bir kişi eğer liyakata göre yükselmiyorsa orada bir sorun vardır. bir kişi cemaatten olduğu için devlette yükseliyorsa liyakat bozulur.

"ŞİMDİ SINAV SORULARININ ÇALINDIĞI SÖYLENİYOR"

Biz defalarsa söyledik. Şimdi 1989'dan beri Harp Okulları'ndaki sınav sorularının çalınığını öğreniyoruz. Yıllardır emek harcayanlar sınavın dışında kalıyor. Bizim bu olayın üzerine gitmemiz lazım.

"SARAY'A GİTMEM DEDİNİZ GİTTİNİZ"

Sayın Bozdağ'ın ifadesi (Önce siz uyardınız biz dinlemedik sonra biz söyledik siz dinlemediniz) Meclis'te biz arka salonda görüştük. Orada da dile getirdik. Biz bunları yıllarca dile getirdik; Yargıtay'a 146 militan atadınız dedik dinlemediniz dedim. O da sonra biz söyledik siz dinlemediniz dedi.

Darbe sonrası yaşananlar malum, ertesi gün ben Ankara'ya döndüm, parlamentoda bir konuşma yaptım. Ertesi gün sayın Cumhurbaşkanı aradı teşekkür etti. Bu bizim görevimiz dedim. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Özel Kalemi arayarak benim katılmamın memnuniyet yaratacağını söyledi. Biz de arkadaşlarımızla görüştük; bir devlet krizi yaşadığımız da malum, böyle çocuklar gibi böyle demişti şöyle demişti demedik! Olağanüstü durum olursa gideriz demiştik. Ben orada 4 siyasi partinin liderinin de olmasını isterdim.

"YARGIDA DÜZENLEME"

Yargı cephesinden bize bazı tepkiler geliyordu. Yargının siyasallaştığına dair bilgiler geldi. Eskiden aynı masada yemek yiyen farklı fikirdeki yargı mensuplarının artık aynı masa etrafında toplanamadığı söylendi bana bir yargı mensubu tarafından. Sayın başbakan yargı reformuyla ilgili bir adım atılabileceğini söyledi, sayın Bahçeli de destekledi. Bu konuda bir çalışma başlatılacak. Anayasa değişikliği sadece yargı ile ilgili düzenlemeler olacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr