CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, referandum öncesi “zenginleştirilen” Varlık Fonu’nun, AKP hükümetince “evet” kampanyasının finansmanı için kullanılabileceğini söyledi.

Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan CHP lideri, hükümetin, Varlık Fonu’na devredilen varlıkları teminat göstererek dünyadan borç alma yoluna gideceğini kaydetti. Ancak yabancıların hukukun olmadığı bir ülkeye kredi açmakta tereddüt edeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Kim nasıl kredi açacak, yeterli teminat elde edebilecekler mi, bunlar belli değil. Önümüzdeki süreçte bunu daha net göreceğiz. Ama kredi bulabilirlerse bunu referandum için de kullanabilirler. Özellikle sosyal yardımları artırarak evet oylarını artırmak istiyorlar” diye konuştu.

Varlık Fonu’nun yanı sıra hükümetin elinde “örtülü ödenek” enstrümanının da bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Elbette hükümet örtülüğü ödeneği referandum için kullanacaktır. Zaten istedikleri gibi kullanıyorlar. İki kişi kullanıyor, Cumhurbaşkanı ve Başbakan. Sınırları yok ve hiçbir şekilde hesap vermiyorlar. Dolayısıyla devletin örtülü ödeneğini, iktidarda kalmak için kendilerine finans desteği sağlayan bir unsur olarak değerlendiriyorlar. Elbette referandum için kullanacaklardır” diye konuştu.

Cumhuriyet’e tutmaz

Tutukluluklarının 100 günü aşmasına karşın gazetemiz yönetici ve yazarlarına karşı iddianame hazırlanmadığını anımsattığımız Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet yazarlarını tutukladınız, hapse de attınız. İddianame yazın o zaman. Yazamazsınız, çünkü ortada delil yok. Dava açmaları için delil bulmaları lazım. FETÖ’cü diyorlar, Cumhuriyet’e tutmuyor. Tutmaz. Bütün hayatı FETÖ’yle mücadeleyle geçmiş kişileri FETÖ’cü yapamazsınız” dedi.

‘İşkenceci hükümet’

Kılıçdaroğlu, Yunanistan ve Almanya’ya kaçan FETÖ’cülerin AKP hükümeti nedeniyle Türkiye’ye iade edilmediğini söyledi. Birleşmiş Milletler İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’ni anımsatan Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Herkesin adil yargılanması lazım. Niye Yunanistan ya da Almanya FETÖ’cüleri iade etmiyor diye kızıyorlar. Bizimkiler, Birleşmiş Milletler’e yazı göndermişler, ‘İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’nin 13 maddesini askıya aldık diye. Adil yargılama yapmayacağını resmen bildiriyor. İkincisi tutuklulara insani davranma. Yani insani davranmayacağını söylüyor. ‘İşkence yapacağım’ diyor. Almanya böyle bir durumda iade eder mi? Bunları kaldırın, ondan sonra iade isteyin.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr