Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatında “nokta” kadar da olsa geriye gidişi kabul etmeyeceklerini ancak 30 günün korunması, Hazine garantisi verilmesi gibi koşulların sağlanması halinde değişikliği konuşabileceklerini söyledi. Türk-İş yönetimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da kıdem fonuyla ilgili çekincelerini iletti. Erdoğan, Çalışma Bakanı Süleyman Soylu ile görüşeceğini belirtti.

Türk-İş Başkanı Atalay ve yönetim kurulu üyeleri dün kıdem tazminatı ve “kiralık işçilik” düzenlemesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türk-İş Başkanı Atalay, kıdem tazminatı değişikliğine TİSK başkanının da, TOBB başkanının da, işçilerin de karşı çıktıklarını söyledi. “Değişikliği kim istiyor bilmiyoruz” diyen Atalay, haklardan bir adım geriye gidilmesini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Kiralık işçilik

Esnek çalışma ve “kiralık işçilikle” ilgili TBMM’ye sunulan tasarıya da dikkat çeken Atalay, “Kiralık işçilik taşerondan daha kötü ülkenin başına bela olacak. Yeni Somalar, Ermenekler gündeme gelecek. İlla işçilerin ölmesi mi gerekiyor” dedi. Atalay, eğer geri adım atılmazsa Hakİş ve DİSK’le oturup konuşacaklarını, ortak hareket edeceklerini söyledi.

Türk-İş, Erdoğan’a “kiralık işçilikle” ilgili dosya sundu. Türkİş’in Meclis’e de ilettiği dosyada, şu noktalar yer aldı:

Tasarı bize gelmedi. Görüşümüzü almadan TBMM’ye sevk etti. İş Yasası tasarı halindeyken kabul edilmeyen düzenlemeler şimdi yasal zemine taşınmak isteniyor. Endişeliyiz.

* Türkiye’deki 1 milyon 736 bin 832 işyerinin 1 milyon 482 bin 226’sı 1 ila 9 çalışanı bulunan işyerlerinden oluşuyor. Bu nedenle işçilerin çok büyük bir oranının bu yöntemle (kiralık işçilik) temini sonucu doğacak.

* Çalışanların çoğunluğu hukukun korumasından çıkacak.

* Evde çalışma, ucuz işçilik ve çocuk işçiliğini artıran bir uygulama olacak. Ücretler düşük. Fazla mesai, yıllık izin, kıdem tazminatı gibi hakların nasıl uygulanacağı da belirsiz.

* Evden çalışan işçinin iş güvencesi yok.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr