Hükümet referandum sonrasında kıdem tazminatı değişikliğini gündeme getirecek. Türkİş, kıdem tazminatı alamayan işçilerle ilgili düzenleme yapılacaksa haklarda geriye gidiş olmaması şartıyla katkı verecek. Ayrıca Türk-İş, tazminat alamayan işçilerle ilgili fon ya da başka bir sistem kurulacaksa da mutlaka Hazine garantisi verilmesini, işçi ve işverenlerin de sistemin tarafı olmalarını istiyor.

Kıdem tazminatı değişikliğini referandum sonrasına erteleyen hükümet, yıl sonuna kadar bu çalışmayı tamamlamayı planlıyor. Bu konuda en fazla üyeye sahip işçi konfederasyonu olan Türkİş’in tavrı net. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın geçen hafta bir televizyon kanalında da dile getirdiği konfederasyon yönetiminin bu konudaki tavrı şöyle:

Ev alınmıyor

* Kıdem tazminatında mevcut sistemde işçi bir yıllık çalışması karşılığında bir aylık (30 günlük) brüt ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanıyor. Bu da aylık brüt ücretin yüzde 8.33’üne karşılık geliyor. Türk-İş, 30 günün aşağıya çekilmesine kesinlikle karşı. Bu konuda Türk-İş, 29 günü bile kabul etmiyor.

30 güne dokunmayın

* Türk-İş’in hesabına göre, mevcut sistemde 30 yıl asgari ücret alan işçi 30 yıl sonra 80 bin lira kıdem tazminatı alabiliyor. Bu ücretle bir ev alabilmek bile mümkün değil.

* Özel sektörde kurumsallaşmış büyük firmalarda herhangi bir kıdem tazminatı sorunu yok. Ancak diğer firmalarda sorunlar yaşanıyor. İşyerleri kapanan, iflas eden firmalarda işçiler kıdem tazminatı alamıyor. Kıdem tazminatı alamayan işçiler için yeni bir düzenlemeye gereksinim olduğuna dikkat çeken Türk-İş, kıdem tazminatı alamayan işçilerle ilgili çalışma, yasa değişikliği ya da yeni bir düzenleme yapılırsa, mevcut yapının bozulmadan korunması ve mevcut hak edişlerde geriye gidiş olmaması şartıyla katkı verecek. Ancak Türk-İş, yılda 30 gün, ayda 8.33 oranına dokunulmasına karşı.

* Türk-İş, kıdem tazminatı alamayan işçilerle ilgili mevcut haklar korunarak fon ya da yeni bir sistem kurulması halinde ise mutlaka Hazine garantisi olmasını istiyor. Ayrıca işveren ve işçi kesiminin de bu sistemin tarafı olmasını talep ediyor. Ancak Türk-İş şu andaki mevcut sistemin çalışmasından memnun.

* Türk-İş’e göre çalışma yaşamında kıdem tazminatı değişikliğinden daha öncelikli sorunlar var. Bunların başında da kamudaki 750 bin taşeron işçiye kadro verilmesi geliyor. Türk-İş, kamuda yılda 5 ay 29 gün çalıştırılan daha sonra işten çıkarılan geçici işçilerin sorunlarının çözülmesini, kadroya alınmasını talep ediyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr