Cenevre’de başlayan Kıbrıs maratonu sürüyor. Takvimler planlandığı gibi işlerse, 12 Ocak’ta yine aynı kentte ‘5’li Konferans’ yapılacak. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğini söyledi. Eide, açıklamasında "Pek çok konu çözüme kavuştu, diğerlerinde de çözüme yakınız" ifadelerini kullandı.

REFERANDUMA DOĞRU

Her şey normal şekilde işler ve bir şekilde taraflar uzlaşırsa, 2017 ortalarında referandum yapılması öngörülüyor. Ayrıntılar için 2-3 aylık bir süreye ihtiyaç var. Daha sonra da halkların oluşacak çözüm planını anlaması ve bilinçli oy kullanması için geçecek bir 3 aya daha ihtiyaç var. Tahminen Haziran ya da en geç Temmuz'da referandum yapılması öngörülüyor.

İki toplum lideri uzun bir süreden beri müzakereleri belirli bir noktaya kadar getirdiler. Bu hafta başı da harita üzerinde son görüşmeleri gerçekleştirecek ve anlaşma için topu Türkiye ve Yunanistan’ın sahasına atacaklar.

KIBRIS GÖRÜŞMELERİNDE TARAFLAR HARİTALARINI SUNDU

İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde devam eden Kıbrıs müzakerelerinde taraflar haritalarını sundu. Haritalar, iki tarafın harita uzmanlarının kontrollerinin ardından yerel saatle 19.50'de BM'nin çelik kasasına alınarak kilitlendi.

Cenevre'de en çok tartışılan maddeler

Rum basını Cenevre’de ilk iki günün anlaşmazlıklarını aktardı:

-Rum tarafı dönüşümlü başkanlığı kabul edilebilir görmüyor. Türk tarafı dönüşümlü başkanlık olmadan çözüme ulaşılamayacağı görüşünde.

-Türklerin kamu sektöründeki temsiliyeti.

-Rum tarafı göçmen edilen Rumların en kısa zamanda geri dönmesini talep etti. Tüm mülkiyetler için aynı kriterin (esaslı inkişaf ve duygusal bağ) uygulanmasını, mülkiyetle ilgili kararların AİHM kararları ışığında alınmasını istedi. Bu da tüm Rum göçmenlerin geri dönmesi demek. Türk tarafı ise sınırlama istiyor.

-Rum tarafı üçüncü uyruklulara satılan mülkiyetleri kabul edilemez buluyor. Türk tarafı mülkiyet kriterlerinin tüm kullanıcılar için geçerli olması görüşünde. n Çözüm anlaşmasının AB’nin birincil hukuku olması Trük tarafının talebi, Rum tarafı ise karşı. Anlaşma AB’nin birincil hukuku olursa yürürlüğe girdikten sonra mülkiyet konusunda AB’nin yargı organlarına başvurulamaz.

'Ege Adaları iskana açılacak'

 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Lozan Anlaşması’nı eleştirip “Bağırsan sesimizin duyulacağı adaları verdik” demesinin ardından Yunan hükümetinin Türkiye’nin hak iddialarını engellemek amacıyla Ege’deki bazı adaları iskana açmayı planladığı iddia edildi. Yunanistan’ın Kathimerini gazetesi, Yunan hükümetinin, Denizcilik ve Adalar Politikası Bakan Yardımcısı Nektarios Santorinios’un hazırladığı tasarı kapsamında Ege’deki bazı adaları iskana açmayı planladığını yazdı. Parlamentoya sunulan tasarı, Türkiye’nin hak iddialarını engellemek amacıyla Doğu Ege’deki bazı adalara nüfus yerleştirilmesini kolaylaştırmak için altyapı sistemi, deniz feneri ve askeri karakolların inşasını içeriyor.

 

riyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr