Bilim insanları istenmeyen anıları silmek, hatta yerine yenilerini koymak için kolları sıvadı. ABD’nin kamu kanalı PBS’te yayımlanan yeni bir belgesel bu çalışmaları mercek altına aldı.

Hafıza hacker’ları

“Memory Hackers” isimli belgesele göre Londra Üniversitesi psikoloji Profesörü Merel Kindt, sahte anılar tasarlayıp insan beynine yerleştirmenin yolları üzerinde çalışıyor. Merel Kindt’in bir araştırmasında denekleri işlemedikleri suçları yaptıklarına ikna ettiği biliniyor.

12 yaşında denek

8 yaşından beri yaşadığı her şeyi hatırlayan 12 yaşındaki Jake Hausler belgeselde denek olarak kullanılacak. Otobiyografik belleği (Kişisel anılara ilişkin bellek) çok yüksek olan Hausler’in beyni önemli anılarla önemsiz olanları birbirinden ayıramıyor. London South Bank Üniversitesi’nden Julia Shaw ise araştırmalarında fobileri unutturan bir ilaç üzerinde çalışıyor. Halen çalışmaları devam eden ilacı örümcek fobisi olan bir insana bunu unutturabileceği iddia ediliyor. Ancak henüz çalışmaları devam eden bu yöntemlerin yanlış amaçlarla kullanılabileceğini hatırlatan bazı uzmanlar hafızayla oynamanın ne kadar doğru olduğunu sorguluyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr