BM arabuluculuğuyla Cenevre’de Suriye hükümet ve muhalefet heyetlerinin yaptığı görüşmelerden ilk etapta sonuç çıkmayınca, soruna taraf olan küresel ve bölgesel güçler dün Münih’te toplandı. Türkiye’nin de dahil olduğu Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun gündemi ateşkesi sağlamak ve ertelenen Cenevre görüşmelerini yeniden başlatmaktı, ama Rusya ile ABD arasında ateşkes tarihiyle ilgili anlaşmazlık çıktı.

Lavrov: Çok spesifik teklif

ABD’li yetkililer, Rusya’nın Suriye’de ateşkes için 1 Mart tarihini önerdiğini , Rus hava bombardımanı eşliğinde Suriye hükümet güçlerinin ilerlemeye devam etmesi için 3 haftalık zaman kazanmak istediğini öne sürdü. AP’ye konuşan ABD’li yetkililere göre Washington ise ateşkesin derhal devreye girmesinde ısrar etti. Anlaşmazlık, toplantı öncesi başbaşa görüşen ABD ve Rusya dışişleri bakanları John Kerry ve Sergey Lavrov’un yüz ifadeleri ile beden dillerine yansıdı.

Lavrov, Suriye’de sağlanacak ateşkes için tekliflerini ilettiklerini ve uluslararası güçlerden yanıt beklediklerini söyledi. Teklifi “çok spesifik” diye nitelendiren Rus bakan, toplantıda gündeme getirmeden önce ABD’nin ne tepki vereceğini öğrenmek istediklerini belirtti. Kerry de ateşkes ve insani yardımlar vurgusuyla “Suriye’de olup biten her şey hakkında ciddi bir görüşme yapacağız” dedi.

‘Muhalefet yok olacak’

New York Times, Cenevre’den çekildikleri için Riyad-Ankara destekli muhalifleri suçlarmış gibi görünen Kerry’nin, Rusya karşısında çaresizliğini dile getirdiğini öne sürdü. CIA’nın desteklediği gruplardan Tuvvar el-Şam’ın sözcüsünün Tel Rıfat’tan “Güle güle devrim” mesajı attığını belirten gazete, geçen hafta Londra’da düzenlenen bağış konferansı için verilen resepsiyondaki bir Suriyeli muhalif şunları aktardı: Rejimin günde Halep’e 230 varil bombası attığı hatırlatıldığında Kerry bunu 180 diye düzeltti. “Daha da vahim olacak. 3 ay sürecek, muhalefeti büyük ölçüde yok edecek” diyen Kerry, baskılar üzerine “Ne yapmamı istiyorsunuz, Rusya ile savaşa mı gireyim” diye yakındı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr