Musul operasyonunda sıkışan IŞİD’in peşmerge kontrolündeki Kerkük’e cuma sabaha karşı 03.30’de başlattığı saldırının ardından dün öğle saatlerinde kentte kontrol sağlandı. Kentte çoğu güvenlik görevlisi 46 kişinin yaşamını yitirdiği en az 48 IŞİD militanın öldürüldüğü açıklandı. Çatışmalar kentte büyük bir tahribat yarattı. Musul’u kurtarma operasyonu sürerken, operasyonda sıkışan IŞİD, cuma sabaha karşı 03.30’da peşmerge kontrolündeki Kerkük’e saldırdı. Sayıları hâlâ tam olarak açıklanamayan onlarca silahlı IŞİD militanı Kerkük kent merkezinde valilik, polis merkezleri ve kamu binalarına, Dubiz ilçesindeki elektrik santralına, 5 köye, Haraberut- Havice kavşağında ise peşmerge mevzilerine saldırdı. İlçeler ve çevre köylerdeki operasyonlar kısa sürede tamamlanırken Kerkük kent merkezinin IŞİD’den temizlenmesi dün öğle saatlerine kadar sürdü. Irak polisi operasyona Kerkük halkının da silahlarıyla destek verdiği belirtildi.

En az 46 can kaybı

Irak İçişleri Bakanlığı yetkilileri, yoğun çatışmalar sırasında çoğunluğu güvenlik güçlerinden olmak üzere 46 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Iraklı General Khattab Ömer Arif, çatışmalarda 48 IŞİD militanın öldürüldüğünü söyledi. Arif, kentin güney ve doğu bölgelerinde halen bazı militanların olabileceğini dile getirdi. Kerkük’e bağlı Leylan kasabasında 11 IŞİD militanı polis ve peşmerge tarafından öldürüldü. Kentteki sokağa çıkma yasağı resmi olarak kaldırılmazken Kerküklüler kontrolün sağlanmasıyla sokaklara çıkmaya başladı. Kentin giriş çıkışları da kontrol altında tutulurken Bağdat’a mal götüren çok sayıda kamyon Kerkük’e 20 kilometre mesafedeki Peşmerge kontrol noktasında durduruldu. İkinci bir emre kadar ağır tonajlı araçların geçişine izin verilmeyeceği ifade edildi. IŞİD militanlarının Kerkük’e girişleri ise güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntüde IŞİD militanlarının Kerkük’e bir pikapla girdikleri yer aldı.

Kentimizi savunduk

Kerkük’ün Bağdat yolu üzerindeki Arap mahallelerine giriş ve çıkışların ise kontrollü olarak yapıldığı gözlendi. Olay yerinde güvenlik önlemi alan Türkmen bir Kerkük polisi, IŞİD’in kimlerden destek aldığını bilmediklerini ancak konunun aydınlatılması için soruşturma yapıldığını kaydetti. Peşmerge subayı Kurmanc Necmeddin, “IŞİD saldırınca hiçbir etnik ya da mezhep ayrımı yapmadan, kentimizi savunmaya koştuk. Halk da manevi destek verdi ve saldırganları etkisiz hale getirdik” dedi. Peşmerge Yüzbaşısı Barzan Siyar da elbirliği ile saldırıyı püskürttüklerini anlattı. Tuana Kerküki adlı Kerküklü ise “IŞİD buraya saldırarak insanlarımızı korkutmak istiyordu ama biz geri çekilmedik ve buna izin vermedik. Tüm Kürdistan’ın olduğu gibi Kerkük’ün de güvenliği için gözümüzü kırpmadan çatışmaya girdik” diye konuştu.

‘Bedeli ne olursa olsun'

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IBKY) Başkanı Mesut Barzani ise yayımladığı yazılı açıklamada, “Kerkük’te düzenlenen saldırıya karşı koyan güvenlik güçlerine ve yardımlarından dolayı Kerkük halkına teşekkür ediyor, terör saldırısında şehit düşenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu saldırı teröristlerin, cephede peşmerge karşısında aldıkları yenilginin beyhude çabasıdır. Kerküklü vatandaşları ve tüm Kürdistan halkını temin ederim ki Yüce Allah’ın desteği, güçlü bir irade, peşmergenin birliği ve kamuoyu ile birlikte teröristlere karşı durup tüm çabalarını yenilgiye uğratacağız. Bedeli ne olursa olsun Kerkük’ün düşmanların eline geçmesine izin verilmeyecektir” dedi. 

BİNALAR DELİK DEŞİK

Kontrolün sağlandığı Kerkük’te, Muharrem ayı nedeniyle kentin birçok yerinde siyah flamalar ile Hazreti Ali bayraklarının asıldığı görüldü. Kentte yaşanan çatışmanın izleri ise dün tüm boyutlarıyla ortaya çıktı. IŞİD’lilerin sığınıp çatıştıkları otellerde büyük zarar olduğu görüldü. Mecidiye mahallesindeki kullanılmayan Cihat Oteli ile Bağdat yolu üzerindeki Dem El Selam ve Sinoben otellerinin cephelerinde çok sayıda mermi izi görüldü. Çevredeki kimi işyerlerinin camlarının kırıldığı gözlendi. Çatışma bölgesinin yanındaki bir otomobil galerisinin de yandığı görüldü. Kentte kontrolün sağlandığının açıklanmasının ardından halk da sokağa çıkmaya başladı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr