Dünyanın en büyük spor giyim markalarından Nike’ın ismi Afrika’da atletizm skandalına karıştı. Şirketin atletizmde en çok dünya şampiyonu çıkaran ülkelerden olan Kenya’da sponsorluk için rüşvet verdiği iddia ediliyor.

New York Times’ın haberine göre skandal Çinli bir spor giyim mağazasının Kenya Atletizm Federasyonu’na teklif götürmesiyle ortaya çıktı. Kenyalıların yeni teklife sıcak bakması üzerine endişelenen Nike yetkililerinin Kenya Atletizm Federasyonu’yla olan mesajlaşmaları, eski bir çalışan tarafından gazeteye sızdırıldı. Belgelere göre yıllar önce federasyonla anlaşan Nike her yıl 100 bin dolar ödemeyi kabul ederken “bağlılık primi” adı altında da 500 bin dolarlık (1.5 milyon lira) bir ödeme yaptı. Gazeteye konuşan eski yetkili 500 bin doların rüşvet olarak ödendiğini öne sürdü. Kenya’da yürütülen soruşturmada da yıllık ödemenin federasyon tarafından telefon, yol ve diğer masraflar için harcandığı ancak “bağlılık priminin” bir grup Kenyalı yetkili tarafından şahsi hesaplarına aktarıldığı ortaya çıktı.

Kenyalı bir yetkili ise Federasyon Başkanı Isaiah Kiplagat’ın 500 bin doların direkt olarak kendi hesabına yatırılmasını istediğini ancak Nike’ın bunu reddettiğini anlattı. Nike ise “bağlılık primi” adı altında ödenen paranın iyi niyetli olduğunu söyleyerek rüşvet vermediklerini savundu. 800, 1000 ve 3000 metre başta olmak üzere birçok dünya rekorunu elinde bulunduran Kenyalı atletlerin sponsorluğu, spor giyim mağazaları için büyük önem arz ediyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr