Mimarlar Odası “Hukukun arkasından dolandılar” derken CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ da yönetim kurulunda Torunlar GYO ve Ağaoğlu gibi büyük inşaat şirketlerinin bulunduğu Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konut-der) karar sürecinde bakanlığa bu hakkın geri getirilmesini öngören bir taslakla gittiğini ve kararın bu taslak dikkate alınarak alındığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013 yılında geçici bir madde getirerek kentsel dönüşüm projelerinde yüzde 25 ek emsal hakkı getirdi. Bu yonetmelikten son yararlanma süresini de 1 Ocak 2016 olarak belirledi. Mimarlar Odası bu yönetmeliğe dava açarak “Bu uygulamanın imar düzeninde çok hukuklu bir sistem getirdiği ve bunun anayasa ile imar kanununa” aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesini istedi. Danıştay geçen günlerde odayı haklı bularak geçici maddenin yürütmesini durdurdu. Bu aşamada inşaatın dev şirketleri uçurumun kenarına geldi. Bakanlık Danıştay’ın kararından kısa bir süre sonra küçük değişiklikleri yaparak aynı ek emsal hakkını tekrar getirdi. Bu yönetmelik kapsamında 1 Ocak 2017’ye kadar ruhsatını alan inşaat firmaları kentsel dönüşüm projelerindeki ek emsal hakkından yararlanacak.

 

‘Taslakla gidildi’

CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ aralarında Torunlar GYO ve Ağaoğlu gibi inşaat şirketlerinin üye olduğu Konut-Der’in bir yönetmelik taslağıyla bakanlığa gittiğini ve yeni yönetmeliğin de onun üzerinde hazırlandığını anlattı. Sağ “Bu yönetmelikle aynı haklar geri getirildi. Mahkemenin iptal etme nedenleri çok dikkate alınmadı. Birden fazla yönetmelik koyarak imar eşitsizliğine sebep olundu.

Bir imar bataklığı oluşuyor. Bundan onceki yönetmelik yolsuzluklara neden oldu. Bu yönetmelik de olur. Son yönetmelikte belediyelerin bakanlığa görüş sorulması isteniyor. İlçe belediyesi müteahhite göre tavır alabilir. Ancak toplu bir görüş sorabilir. İstediği adama parsel bazında sorulursa bir kaos olacak burada gene rüşvet bataklığı oluşabilir.”

 

'Hukukun arkasından dolandılar'

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu da uygulamaya yönelik genelgenin yayınlanmasını beklediklerini belirterek “Şu an bu yönetmelikle bakanlık kulağını ters taraftan tuttu. Yargı kararının arkasından dolandı. Uygulamaya yönelik maddeleri inceleyeceğiz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr