Yaşla birlikte riski artan bu rahatsızlık belli başlı hastalıklardan da kaynaklanabilmektedir. Örneğin tiroid, diyabet, karaciğer rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, safra kesesi hastalıkları, epilepsi kemik erimesi riskini son derece arttıran rahatsızlıklardır. Bunlara ek olarak rahatsızlık olmamasına karşın menopoz bu hastalık riskini oldukça arttırır. Bu nedenle menopoz dönemine girmiş kadınların muhakkak kontrol yaptırmaları gerekmektedir. Rahatsızlık dışında da riski arttıran faktörler vardır. Genetik faktörler, adet düzensizliği, belli başlı ilaçların (kortizon, anti-asit, diüretik) kullanılması, kalsiyum eksikliği, sigara ve alkol kullanımı, güneşten yeterince faydalanamamak ve günümüzün en büyük sorunlarından biri olan hareketsizlik bu hastalığın riskini oldukça arttırmaktadır.

Peki bu riski nasıl azaltabiliriz? Çoğumuzun bildiği gibi güneş ışığını daha fazla almak, kalsiyumdan zengin beslenmek, yeterli protein almak ( bu konuda dikkatli olunmalıdır. Az ya da fazla protein zararlıdır. Az protein alımı koruyucu olan kasların zayıflamasına ve kitle kaybına neden olur. Fazla protein ise idrarla kalsiyum atılmasına neden olacak ve kalsiyum eksikliğine yol açacaktır.),tuzu az tüketmek, aşırı kahve, kola veya çay tüketiminden kaçınmak, sigara ve alkol tüketmemek, posalı gıdaları aşırı derecede tüketmekten (aşırı tüketim kalsiyum kaybına neden olur) kaçınmak kemik erimesi riskini oldukça düşürecektir. Ancak bunun yanında maalesef tıp siteleri dahil birçok yerde fazla bahsedilmeyen bir önlem daha var: Spor yapmak.

Erken yaşlardan itibaren spor yapan kişilerde görülme riski daha düşük olan bu rahatsızlık için ne tarz egzersizler yapılabilir. Çocuk ya da gençlerde her tür aerobik ve fiziksel egzersiz yapılabilir. Bu egzersizler kemik kütlesini arttıracaktır. Orta yaş ve üzerinde ise hafta da en az 3-4 gün 30-40 dakika aerobik çalışma ve direnç egzersizleri önerilmektedir. Hiçbir şey yapmıyorsanız 3-4 gün yürüyüş ya da koşu egzersizi yapabilirsiniz. Bisiklet, eliptik bisiklet ya da stepper gibi cardio cihazlarını da kullanabilirsiniz. Dans etmeyi bile bu egzersizler arasına katabilirsiniz. Bunların dışında ağırlık kaldırmak, pilates yapmak, direnç lastikleri ile kasları çalıştırmak kemik yoğunluğunun azalmasını engelleyecek ve kemik erimesi riskini düşürecektir. Çok ileri seviyelerde bu egzersizlerin hiçbiri yapılamayacaktır. Bu nedenle de sadece beslenme, ilaç takviyesi ve güneş ışınlarına daha çok çıkarak ilerlemesi durdurulmaya çalışacaktır.

Çok geç olmadan harekete geçin. Beslenmenize dikkat edin, spor yapın ve kontrollü bir şekilde güneşe çıkın. Çocuklarınızı da çok geç olmadan spora yönlendirin ve gelecekte yaşayabilecekleri kemik erimesi vb. tüm rahatsızlıklara karşı koruyun.

 

www.e-fitnessshop.com  

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr