CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ataşehir'de Sivas derneklerinin, federasyonlarının ve vakıfların temsilcileriyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada Almanya'da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin referandum toplantılarının yasaklanmasına tepki göstererek, "Adalet ve Kalkınma Partisi’nden 2 milletvekili Almanya'da konuşacak, konuşmaları iptal edilmiş. Asla ve asla doğru değildir. Hem dünyaya demokrasi dersi verirsiniz hem bir partinin 2 bakanı konuşmak ister siz bu konuşmayı şu veya bu gerekçeyle yasaklarsınız. Asla doğru bulmuyoruz. Onlar da çıkmalı kendi düşüncelerini açıklayabilmeli. Herkes düşüncesini özgürce ifade edebilmelidir" dedi.

'Oy versek de sandıklarla oynanacak' düşüncesine sahip olan vatandaşlara çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, "Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüm sandıklara ve sizin oyunuza sahip çıkacağız. Mutlaka oy kullanmaya gidin" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satır başları şöyle:

Başkanlık sistemini getiriyoruz, terörü önleyeceğiz'. Onun da cevabı gayet basit, siz terörü önlediniz de size engel olan çıktı mı? Kim engel oldu? 15 yıldır iktidardalar. Değerli arkadaşlarım sıfır terörle devralındı ve Türkiye bugün kan gölüne döndü. Demek ki bu söylem de doğru değil. 'Ekonomide istikrar olacak'. Enflasyon rakamları yeni açıklandı. Çift rakamlı enflasyona gidiyoruz tekrar. İşsizlik almış başını gidiyor. Ülkeyi kim yönetiyor; 15 yıldır tek parti. Bir sorun var mı tek partinin içinde, hiçbir sorun yok görünüyor. Karar alıyorlar mı, alıyorlar. Parlamentondan istedikleri kanunu çıkarıyorlar mı, çıkarıyorlar. O zaman neden başkanlık sistemi, neden?

Evet çıkarsa sonu belli olmayan bir macera bizi bekliyor. En kestirme yol en iyi bildiğin yoldur. Toplumu kutuplaştırmaya çalışıyorlar. Kimse bu tuzağa düşmesin.Cumhurbaşkanı taraflı olursa devletin sigortası olmaz. Cumhurun başkanı olmaz. 80 milyonu temsil etmez.

Yapılan değişikliğin ileride nasıl sonuçlara yol açacağını görmemiz lazım.Bu değişikliğin partilerle ilgisi yok. Anayasanın temel işlevi her vatandaşın hakkını güvenceye almaktır.

Hakkınızı nasıl arayacaksınız. Sizler ne yapacaksınız. Mahkemeye başvuracaksınız değil mi? Şimdi o mahkemenin başkanını başkan tayin ediyorsa, yani her türlü yetkiye sahip olan başkan...
Siz hakkınızı alamzsınız. Çünkü hakim başkana bakacak.

Anayasa Değişikliği kabul edilirse bir partinin genel başkanıAnayasam Mahkemesi'nin 15 üyesinden 12'sini başkan tayin edecek.

ALMANYA'YA TEPKİ

Evet hayır kutuplaşması olur mu? İktidar kanadı yani eveti savunanlar böyle bir kutuplaşmaya zemin hazırlamak istiyorlar. 'Hayır' diyenleri teröristler sınıfına koydular. Ben çıktım şunu söyledim; 'evet' diyen de 'hayır' diyen de bizim vatandaşımızdır ve benim başımın üstünde yeri vardır. Asla ve asla ayrımcılığa, asla ve asla oyunu ve iradesini farklı kullandı diye onu düşman sınıfına koymak bizim vicdanımızın kabul edebileceği bir şey değildir. Bizim ahlakımızın kabul edeceği bir şey değildir. Herkesin iradesine saygılıyız. O iradenin tecellisi de başımızın üstündedir. Bunu bütün arkadaşlarımızın kabul etmesini isterim. Konuşurken, kendi düşüncelerinizi savunurken asla karşıdaki kişiyi hor görmeyiniz. Efendim 'bu işi bilmez' niye bilmesin. Ben biliyorsam o da biliyor. Benim bildiğim farklı onun bildiği de farklı olabilir. O nedenle bizler düşüncelerimizi ifade ederken özgüvenimizle, inanarak; ama karşı tarafından düşüncesine saygı duyarak düşüncelerimizi dile getirmeliyiz. Bakın dün bir olay yaşadık. Adalet ve Kalkınma Partisi'nden 2 milletvekili Almanya'da konuşacak, konuşmaları iptal edilmiş. Asla ve asla doğru değildir. Hem dünyaya yeri gelir demokrasi dersi verirsiniz hem de bir partinin 2 bakanı gider konuşmak ister, siz o konuşmaları şu veya bu gerekçeyle yasaklarsınız. Asla doğru bulmuyoruz, asla. Onlar da çıkmalı kendi düşüncelerini ifade edebilmeli. Eğer siz yeri geldiğinde dünyaya demokrasi dersi vereceksiniz yeri geldiğinde de Türkiye'den 2 bakanın konuşmasına engel çıkaracaksınız. Asla doğru bulmuyoruz, asla... Herkes düşüncesini özgürce ifade edebilmelidir. Herkesin düşüncesine toplumun her kesimi saygı göstermelidir" dedi.

Zaman ayrışma zamanı değildir. Ortak düşünme zamanıdır. Çocuklarımızı düşüneceğiz. Biz çocuklarımıza nasıl bir ülke bırakmak istiyoruz? 

80 milyon vatandaş TBMM'ye milletvekili gönderecek, bir kişi çıkıp hiçbir gerekçe göstermeden bir sabah kalkıp Meclis'i feshedecek.

Bunun Erdoğan'la bir ilgisi yok. Hepimiz faniyiz. Ama bu anayasa böyle gidecek. Biri çok makuldur. Ama biri makul değildir.

Milletvekili sayısını neden 600'e çıkarıyorlar? 

Evet demenin bu ülkeye vebali ağırdır.

Siyasi partinin genel başkanı hakim tayin ederse, orada adalet olmaz. O nedenle hepimiz hakkı, hukuku ve adaleti savunmalıyız. 

Başkanı seçiyoruz. Seçtik diyelim. Kaç yardımcısı olacak, belli değil. Bu modelin dünyanın hiçbir yerinde örneği yok. Kaç bakan olacak hiç belli değil. Afganistan'da bile iki başkan yardımcısı var onlar da seçimle geliyor. Milletvekilleri hiçbir yerde sizin sorunlarınızı anlatamayacak.

Sandığa giderken kavga etmeden düşünerek gideceğiz. Bunun siyasi parti kutuplaşmasına dönüşmesi. Türkiye'ye verilcek en büyük zarar. Mesele memleket meselesi, bir parti meselesi değil. Meseleye memleket meselesi olarak bakmazsak, tuzağa düşeriz.

Siz Fethullah Gülen terör örgütünün 40 yıldır devlete yerleştğini söylüyorsunuz. Şimdi bu değişiklik gerçekleşirse en geç 24 saatte devleti ele geçirmiş oluyorsunuz. Çünkü başkana kararname çıkarma yetkisi veriyorsunuz.

Yapılan değişikliğin Türkiye'nin geleceği açısından ne kadar büyük risk oluşturduğunu bilmeniz lazım.İsterse bütün muhtarlıkları bir gecede kapatabilir. 

'SANDIKLARLA OYNAYACAKLAR' DİYEN SEÇMENLERE ÇAĞRI

Komşunuzu ikna edin, oyunu kullandırın. Efendim sandığa gideceğiz de orada sandıklarla oynayacaklar. Onu geçin arkadaşlar. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüm sandıklara ve sizin oyunuza sahip çıkacağız. Mutlaka oy kullanmaya gidin.

Değişiklik kabul edilirse kurulan hükümet Meclis'e hiç gelmeyecek. Güven oyu bile almayacak. Meclis'i saymıyor. Sizleri oy kullanacağınız ana kadar düşünmeye çağırıyorum. Umudumuzu asla kaybetmeyelim. Biz ülkemizi seviyoruz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr