CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa paketi için de “Tek adam rejiminin olduğu yerlerde acı vardır, kan vardır, gözyaşı vardır, parçalanma vardır. Meclis ile Saray arasında kocaman bir duvar örülüyor. TBMM, dişleri sökülmüş bir aslana dönüyor” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Fox TV’nin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, “Referandum kampanyasının neden ana omurgası oldunuz” sorusuna “Bir düşman yaratmak ve o düşman üzerinden siyaset yapma anlayışı var. Neden vatandaşın evet oyu vermesi gerektiğini anlatması lazım.

Ama anlatamıyorlar. ‘Kılıçdaroğlu kötüdür, Kılıçdaroğlu şöyledir’... 18 madde içinde Kılıçdaroğlu’na yönelik bir şey var mı? Acaba okuduk da atladık mı böyle bir şeyi? Yok böyle bir şey. O zaman neden ben tartışılıyorum. Emin olun anlamakta zorluk çekiyorum” yanıtını verdi.

‘O karar veremez’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik, “CHP’ye oy veren vatandaşlarıma sesleniyorum; evet oyu verin, bundan kurtulun” sözlerine Kılıçdaroğlu, “CHP tek adamın arzusuna göre şekillenmiyor. Davutoğlu yüzde 49.5 oy aldı. AK Parti’nin en yüksek oyunu sağladı. Peki Başbakanlıktan niye istifa etti? Vatandaş mı istedi? Kurultayda seçime girdi kaybetti mi? Hayır bunların hiçbiri olmadı. Tek adam istedi, istifa etmek zorunda kaldı. Bu mekanizmayı işleten kişi veya kişiler bize demokrasi dersi veremezler. Benim kalıp kalmayacağıma elbette partililer karar verir. Bu süreç, bir partinin genel başkanı gidecek, bir partinin genel başkanı gelecek süreci değil” karşığını verdi.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı’nın partili olmasına yönelik düzenleme için “Gül tarafsız mıydı” sorusuna, “Evet. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra tarafsızlığını korudu. Bizi davet ederdi, biz giderdik, zaman zaman görüşler aktarırdı, zaman zaman bizim görüşlerimizi dinlerdi. Belli konularda görüşlerimizi sorardı, biz aktarırdık. Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra da hiçbir zaman saygısızlık etmedik, farklı bir dil kullanmadık. Yine onu Türkiye Cumhuriyetinin değerli bir insanı, Cumhurbaşkanlığı yapmış değerli bir insan olarak kabul ettik.

Ondan sonra da zaman zaman, fırsat olursa ortam olursa görüşüyoruz da karşılaşıyoruz da. Bu ona duyduğumuz saygının gereğidir, makama duyduğumuz saygının bir gereğidir” yanıtını verdi.

Çanakkale örneği

Sinop’un Boyabat ilçesinde düzenlenen referandum mitinginde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisini eleştirenleri televizyon programlarına davet ettiğini hatırlatarak, “Siz de gelin, ben de geleyim. Siz de konuşun, ben de konuşayım. Siz yarım saat konuşun, ben 15 dakika konuşayım. Geliyorlar mi? Gelmiyorlar” dedi. 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasının partilerle ya da kişilerle ilgisi olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “O nedenle geçmişte Ak Parti’ye, CHP’ye, MHP’ye, Saadet Partisi’ne, birçok partiye oy vermiş ya da hiç oy vermemiş vatandaşlar bundan hepimiz sorumluyuz. Hepimiz gereğini yapmak zorundayız” dedi. Yetkilerin tek adama verilmesinin doğru olmadığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, konuşmasında tarihten örnekler vererek, “Yedi düvel Çanakkale’yi geçmek istedi. Geçemediler. Sonra bir adama yetki verildi ve o bir kişinin onayıyla o gemilerin tamamı tek kurşun atmadan Çanakkale’yi geçti. Geldiler Dolmabahçe’nin önüne ve demirlediler. İstanbul’u işgal ettiler. İşte tek adam budur” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr