Kayseri’de 17 Aralık’ta bombalı araçlı saldırının ardından yaşanan skandallara bir yenisi daha eklendi. Saldırının ardından kamuoyunda tartışma yaratan ve patlamayla alay ettiği iddia edilen bir videodaki gençlere benzetilen 2 öğrenci yurtlarında patlama günü linç edildi. Devlet yurdunda yaklaşık 100 kişinin linç girişimine uğrayan öğrenciler, kaldırıldıkları özel hastanenin çıkışında da saldırganlar ile karşılaştı.

Burada bekleyen grup hastane çıkışında karakola giden öğrencileri takip ederek bu sefer de tanık rolüne büründü. Şikâyet için gittikleri emniyette öğrenciler, saldırganların “Biz bunları tanıyoruz, bize iki buçuk yıl önce örgüt propagandası yaptı” suçlaması ile karşılaştı. Yaralı öğrenciler yerine saldırganların ifadelerini dikkate alan polisler, öğrencileri TEM’e sevk etti. Kendilerine saldıranlardan şikâyetçi olan öğrencilerin TEM’de videodaki gençler olmadıkları anlaşılınca bu sefer de polisler “Sosyal medya hesaplarınızı bir söyleyin bakalım” diyerek yeni bir inceleme başlattı. Sosyal medya hesaplarını incelemeye alan polis, buradaki muhalif paylaşımları gerekçe göstererek başlattığı soruşturma kapsamında öğrencileri savcılığa sevk etti. Öğrencilerin ayrıca sağlık kontrolünün ardından emniyette de darp edildikleri iddia edildi. Savcılıkta da dertlerini anlatma imkânı bulamayan öğrenciler, çıkarıldıkları mahkemede kendilerini linç etmek isteyen gruptan kişilerin ifadeleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sosyal medya paylaşımlarında bir şey bulunamayan öğrencilerden birinin tutuklanma gerekçesi, saldırganların 2 yıl önce olduğunu iddia ettikleri bir konuşmadan ibaret kaldı.

Öğrencinin “Siz bizim ne yaşadığımızı bilmiyorsunuz. Kürtler orada eziliyor, kötü muameleye maruz kalıyor” ifadelerini kullandığını iddia eden saldırganların sözleri mahkeme tarafından örgüt propagandası kabul edilerek tutuklanma gerekçesi sayıldı. Suçlamaları ve hakkındaki iddia edilen söylemleri kabul etmeyen Erciyes Üniversitesi öğrencisi ise “Madem iki yıl önce böyle bir söylemim oldu. Bu tarihe kadar neden beklendi. Bana iftira atan şahıslardan şikayetçiyim” diyerek kendisini savundu.

Dosyadaki paylaşımlar

Erciyes Üniversitesi’nde eğitimine devam eden diğer öğrenci hakkında suçlamalara neden olan ve dosyaya giren paylaşımlar arasında Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’a ait fotoğraflar, HDP Eş Genel Başkanları ile Yunanistan Başbakanı Çipras’ın “SYRİZA: HDP’nin büyük başarısını kutluyoruz” ifadelerinin yer aldığı kutlama fotoğrafı ile Mardin’in Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün tutuklanmasına tepki gösteren görseller terör örgütü propagandası sayıldı. Ayrıca, dosyada yer alan ve 68 kuşağı öğrenci liderlerinden İbrahim Kaypakkaya’nın “terörist başı” olarak tanımlanması ve Emek Partisi’ne ait görsellerin de bu kapsamda sayılması dikkat çekti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr