Etkinliğe, öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gülten Kışanak, İHD, MHD, KESK, ESP, KJA da destek verdi.  Eylem, Diyarbakır Valiliği'nin açık alandaki yasaklamaları nedeniyle Cegerxwin Kültür Merkezi terasında gerçekleşti.  Adalet tabeli 400. kez haykırıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ile kayıp yakınlarının, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla gerçekleştirdikleri oturma eylemi, dün 400 haftayı geride bıraktı. Diyarbakır Valiliği’nin açık alandaki her türlü etkinliğe getirdiği yasak yüzünden, etkinlik merkez Kayapınar ilçesindeki Cegerxwin Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Türkan Elçi, Kışanak, Tuncel, Tanrıkulu destek verdi

Etkinliğe,  geçen yıl 28 Kasım’da öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Diyarbakır Barosu avukatları,  DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, Besime Gonca ve Meral Danış Beştaş, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gülten Kışanak, İHD, Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD), Barış Anneleri Meclisi, KJA, KESK bileşenleri, ESP destek vedi.  Eylemin yapıldığı salona kayıpların fotoğraflarının bulunduğu poster açılırken, aileler de kayıp yakınlarının fotoğrafını taşıdı. Eylemde ayrıca “Adalet arıyoruz”, “İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz” ve  “Katilleri savunmak, suça ortak olmaktır” yazılı dövizlerin de açıldı.

Elçi’nin faili bulunamadı

Kürtçe bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici, bölgede insanlık suçlarının işlendiğini ve işlenmeye devam ettiğini belirterek, bu suçlarda birçok insanın faili meçhule kurban gittiğini söyledi. Bilici, “Son olarak Tahir Elçi katledildi. Faili bulunmadı. Anneler sabah akşam ‘Barış’ diyor. Kayıp yakınlarını istiyor. 400 haftadır adalet ve hakikat davasını yürütüyorlar” diye konuştu.    Süren: Karanlıklar aydınlatılsın Hazırlanan basın açıklamasını okuyan  İHD Hukuk komisyonu üyesi avukat  Muhterem Süren ise “Biz insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları olarak kalıcı toplumsal barışı inşa etmenin yolunun ancak geçmişle yüzleşmekten geçebileceğini ifade etmek istiyoruz. Karanlıkta kalan tüm bu olayların aydınlatılması için devletin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek, kayıpların akıbetlerini ortaya çıkarması ve failleri bulup cezalandırması, yıllarca yas tutan annelerimizin yüreğine bir nebze de olsa su serpecektir” diye konuştu.    Diyarbakır Barosu Genel Sekreteri Abdullah Çağer, “Bir gün değil, 2 gün değil, bir ay değil tam 400 haftadır anneler kayıplarını arıyorlar. Biliyorsunuz Tahir Elçi' de  katledildi ve katilleri bulunmadı. Kayıp ailelerinin acısına çare bulunmadığı sürece bu eylem devam edecektir” dedi.  

Biz biliyoruz ki faili meçhuldür

Kayıp yakını Nezire Baran, 1994’te bir gün arkadaşı ile birlikte evden çıkan ve bir daha kendisinden haber alınamayan eşinin hikayesini anlattı. Eşinin kaybolmasıyla birlikte karakola haber verdiklerini ancak kendilerine eşinin PKK tarafından kaçırıldığının söylendiğini ifade eden Baran, “Biz biliyoruz ki devletin elindedir. Faili meçhuldür. Yıllarca baskı ve şiddet gördük. Ama onların baskısından, şiddetinden, kirli siyasetinden korkmuyoruz” dedi.

Tuncel: Külter 13 gün kayıt dışı olarak gözaltında tutulmuş

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise  “Türkiye bu gerçekle yüzleşmediği sürece gerçek anlamda bir barış mümkün değildir. İnsanların yaraları sarılmadığı sürece gerçek anlamda özgürlükten, barıştan söz edemeyiz” dedi. DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’in aylar sonra ortaya çıkmasına da çok sevindiklerini  söyleyen Tuncel, bunun üzerinden bir linç kampanyası yürütülmek istendiğini söyledi. Tuncel, “Külter’in gözaltında olup olmadığını her gün sorduk. Gözaltında olduğu kabul edilmedi. 13 gün gözaltında kalmış. Bu bir kayıt dışı gözaltıdır. Türkiye’in bunu görmesi gerekiyor” diye konuştu.   

Tanrıkulu: Bu eylem toplumun vicdanı, devletin ayıbıdır

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise ailelerin acısına ortak olmaya geldiklerini belirterek,  “2009’dan bu yana 400 haftadır mücadele veriyorsunuz. Her hafta yaptığınız bu eylem toplumun vicdanıdır. Ama aynı zamanda bu devletinde ayıbıdır. Devlet hala bu acıya ortak olmadıysa, aksine yeni faili meçhullere sebep oluyorsa bu devletin büyük bir utancıdır. En büyük acı kayıp acısıdır. Mücadeleniz önünde saygı ile eğiliyorum”dedi.   

Ardından konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Her türlü haksızlık ve hukuksuzluğa rağmen, kar demeden kış demeden en büyük sivil itaatsizlik eylemini gerçekleştiriyorsunuz. Bu mücadelenin asıl sahibi kayıp yakınlarıdır, halktır” diye konuştu

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr