CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedellerinin yasallaşmasına tepki gösterdi. TBMM’de yasanın görüşülmesi üzerinde söz alan Arık, elektriği kaçak olarak kullananların korunurken, faturanın dürüst halka kesildiğini savundu.

Milletvekili Çetin Arık, elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedellerinin yargıya taşınması ardından AKP tarafından TBMM gündemine getirilen yasa teklifi ile bu bedellerin yasal hale getirildiğini söyledi. Milletvekili Çetin Arık, saat 06.30’da AKP'lilerin  oylarıyla kabul edilen kanun teklifi ile dürüst halkın cezalandırıldığını ileri sürdü. Arık, AKP'nin her zaman olduğu gibi yine beceriksizliğin faturasını halka yüklediğini ileri sürdü.

CHP'li Arık, kanun tasarısı ile AKP yandaşı dağıtım şirketlerinin çıkarlarının güvence altına alındığını belirterek, şöyle dedi:
"Bu yasa tasarısı ile her zaman 'Milli idare' diyen, 'Milletin adamı' diye posterler bastıran AKP’nin milleti nasıl aldattığına bir kez daha şahitlik ediyoruz. Yıllardır yurttaşlarımızdan kayıp-kaçak bedeli adı altında ücret alınmaktadır. Kısaca dürüst vatandaşlara, elektriği kaçak kullanan kişilerin faturası zorla ödettirilmektedir. Bazı vatandaşlarımız geçtiğimiz yıllarda, “Çocuğuma harçlık verebilmek için otobüse binemiyorum. Çocuğuma vereceğim harçlığı benden çalıyorlar. Benden çalınan paramın geri iadesini istiyorum” diyerek yargıya başvurdu. Yargı da kayıp-kaçak bedeli adı altında alınan paranın vatandaşa iadesine karar verdi. Hukuk da, vicdan da, etik kurallar da bunu gerektiriyor. Hatta dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız da Yargıtay’ın kararına destek vererek, 2014 yılında yaptığı bir açıklamada kayıp-kaçak bedelinin dağıtım şirketlerine kesileceğini açıklamıştı. Peki ne değişti? Neden bugün, bu haksız bedel vatandaşın omuzlarına yükleniyor. AKP için hukuk, vicdan, etik kurallar hatta verdikleri sözler, yandaş söz konusu olduğunda rafa kalkıyor."

''MİLLET ADINA İTİRAZ EDİYORUM''

Kayıp-kaçak bedellerinin bölgesel olarak tahsil edilmesi önerisinde bulunan ve bu konuda bir TBMM’ye bir kanun teklifi sunduğunu anımsatan Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Bazı bölgelerde kayıp-kaçak oranı yüzde 7’ler civarındayken bu oran bazı bölgelerde yüzde 80’ler civarında. Bu daha adil bir yaklaşım olacaktı. Ama iktidar bu teklifimizi görmezden geldi. Kaçak elektrik parasını dahi tahsil edemeyen bir yönetim, bu ülkeyi yönetemiyor demektir. Değerli milletvekilleri, sizin bu kanun teklifinizi bir örnekle anlatmak gerekirse: Arkadaşlarınız ile bir lokantaya gidiyorsunuz. Lokanta tıklım tıklım dolu. Sonrasında bir grup geliyor, onlar da yiyip içiyorlar. Masalarında bir kuş sütü eksik. Sonra o masadakiler hesabı ödemeden çekip gidiyorlar.

Sonra siz hesabı isteyince önünüze şişirilmiş bir hesap geliyor. 52 liralık hesabınız olmuş 105 lira. İtiraz ettiğinizde lokanta sahibi size, (Aslında sizin hesabınız bu kadar değil ama yan masadakiler yediler, içtiler sonra da hesabı ödemeden çekip gittiler. Ben de onların hesabını size yazdım) diyor. (Başkasının yediği yemeğin faturasını neden bana kesiyorsun) diye itiraz etmez misiniz, sayın Bakan. Sizin kanun teklifinizin bu durumdan ne farkı var? Bakınız 52 liralık elektrik tüketen bir vatandaşımıza tam 105 liralık elektrik faturası geliyor. Tükettiği 52 lira ama gelen fatura tam 105 lira. Sayın Bakan siz itiraz etmiyorsunuz ama ben millet adına bu haksızlığa itiraz ediyorum. Saygıdeğer milletvekilleri, Burası milletin meclisi. Gelin burada yaptığımız yasalarla dürüst, namuslu vatandaşları cezalandırmayalım. Gelin hep birlikte milletin sesi olalım. Lütfen talimatla değil, gelin bir kez de olsa, vicdanınızla karar verin. Masumların cezalandıran bu değişikliği reddedin."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr