Körfez’deki Katar fırtınası artarak devam ediyor. Katar’ı “terörizme desteklemle” suçlayarak ambargo uygulayan ülkelerin başını çeken Suudi Arabistan, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Bahreyn ve Mısır dün ortak bir bildiri yayımladı.

Bildiride, Katar ile bağlantılı olduğu iddiasıyla aralarında Dünya Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Yusuf el Karadavi’nin de olduğu 9 ülkeden 59 kişi ile 12 kuruluşunun ‘terör listesine’ alındığı bildirildi. Liste açıklaması Katar’ın Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Tani’nin AFP verdiği söyleşide “teslim olmayacağız” açıklamasının ardından geldi. Listedeki 59 kişinin 18’i Katar vatandaşı. Terörü desteklediği savunulan bu kişilerin arasında önde gelen işadamları, siyasetçiler ve eski bir içişleri bakanı dahil, Katar’da iktidardaki hanedan ailesinin üst düzey üyeleri de bulunuyor.

Doha listeyi reddetti

Listede 29 Mısır vatandaşı var. Karadavi’nin yanı sıra bir dizi Avrupa ülkesine girmesi yasaklı olan Selefi imam Wagdi Ghoneim de bulunuyor. Libyalı İslamcı komutan Abdül Hekim Belhac da listede. Listede ayrıca üç Kuveytli, iki Ürdünlü, iki Bahreynli, bir BAE’li, bir Suudi ve bir Yemenli bulunuyor. Doha hükümetinden yapılan açıklamada ise Katar’ın terörizmi desteklemediği bir kez daha vurgulanırken listenin temelsiz suçlamalara dayandığı belirtildi. Dışişleri Bakanı El Tani, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında listede isimleri yer alan kişilerin büyük bölümünün hayatları boyunca Katar’da bulunmadıklarına işaret ederek, listede güvenlik konseyinin bazı üyelerinin veya hiçbir örgüte üye olmayan gazetecilerin isimlerinin yer aldığını savundu.

Rusya devrede

Britanya, Kuveyt, Avrupa Birliği ve Almanya’nın çabalarının krizi bitirebileceğini belirten Gabriel, “Türkiye ve Suudi Arabistan’ın daha önce Berlin tarafından ‘tehlikeli’ olarak nitelendirilen kurumlara destek veren ülkeler arasında olduğunu” söyledi. Katar’ın IŞİD’e karşı mücadele koalisyonunun bir parçası olduğunu da hatırlatan Gabriel, koalisyonda bir arada kalınması gerektiğini belirtti. Katar Dışişleri Bakanı’nın bugün Moskova’da mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelmesi bekleniyor. Bakanın ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile de telefonda “karşılıklı ilişkileri” görüştüğü belirtildi.

Mısır yönetimi, Katar hakkında inceleme başlatılması için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne başvurdu. Mısır’ın BM daimi temsilci yardımcısı İhab Mustafa, Katar’ın Irak’ta kraliyet ailesi mensuplarını kaçıran ve terör milisi IŞİD ile bağlantısı olan bir terörist gruba 1 milyar dolar civarında fidye ödediğini söyledi. Ayrıntılı bilgi vermeyen ve medyayı kaynak gösteren Mustafa, “Bu haber doğru çıktığı takdirde, Katar’ın terörü gerçekten desteklediği anlaşılacaktır” dedi.

Pakistan hareketlendi

Bu arada TBMM’nin Katar’a asker gönderme kararı almasının ardından Pakistan da Katar’a asker göndermek için harekete geçti. Pakistan Katar’a 20 bin asker gönderme kararı için meclise önerge verdi. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed el Halife’nin bugün Ankara’ya geleceğini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile de görüşeceğini ve görüşmelerde bölgedeki son gelişmelerin ele alınacağını açıkladı.

CHP’li Budak’tan Katar tepkisi

‘Çözümün parçası olun’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, “Katar’da birilerini desteklerseniz sorunun bir parçası olursunuz, ortada durursanız çözümün parçası olursunuz. Bizim ülkemize de yakışan budur” dedi.

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, falezlerin hemen üstünde yer alan 25 bin metrekarelik alanda Erdal İnönü Kentsel Yaşam Alanı’nı törenle açtı. Açılışa Erdal İnönü’nün eşi Sevinç İnönü, yeğeni CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın başta olmak üzere CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, CHP Antalya İl Başkanı Mustafa Erdem, CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, belediye başkanları, çok sayıda eski CHP ve SHP milletvekili, siyasetçiler ve sivil toplum örgütü başkanları katıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, hükümetin Katar’a üs kurma ve asker gönderme kararını eleştirerek, “Kanla, gözyaşıyla, şiddetle biz hâlâ Ortadoğu’da pozisyon almaya gayret ediyoruz. Ortadoğu bir bataklık halinde. Atatürk o bataklığı biliyordu ama biz 2010’dan beri o bataklıktan bir türlü çıkamıyoruz. Katar’da da birilerinin işine karışmak durumunda kalıyoruz. Burada tarafsız kalmayı başarmalıydık. Orada birilerini desteklerseniz sorunun bir parçası olursunuz, ortada durursanız çözümün parçası olursunuz. Bizim ülkemize de yakışan budur.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr