Kaza, 25 Ekim 2004'te merkez Yüreğir İlçesi'nde meydana geldi. Kent merkezinde akşam yemeği yiyen er Christopher Callahan Shumaker, otomobiliyle İncirlik Hava Üssü'ne gitmek için yola çıktı. Shumaker, Polis Okulu yakınlarında önünde seyreden motosiklete çarptı. Motosiklette bulunan Gülmehmet Kardaş ile 6 ay önce evlendiği 3 aylık hamile nikahsız eşi ve amcasının kızı 19 yaşındaki Zerrin Kardaş olay yerinde hayatını kaybetti. Gözaltına alınan Shumaker, İncirlik Hava Üs Komutanlığı'ndaki askeri yetkililerin ABD'li erin serbest bırakılması isteğiyle, açılacak dava sonuçlanıncaya kadar Türkiye dışına çıkartılmayacağı ve her duruşmada hazır edileceği yönünde taahhütname verdi. Bu taahhütname ve kazada ABD'li erin 8'de 2 kusurlu olması nedeniyle zanlı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Shumaker o dönem verdiği ifadesinde motosiklet sürücüsünün işaret vermeden aniden kendisine doğru döndüğü için kazanın meydana geldiğini iddia ederek. "Çarşıda yemek yedikten sonra üsse gidiyordum. Aniden önüme çıktı. Frene basmama rağmen çarptım" dedi.



ABD'Lİ ER KAÇINCA DAVA ÇIKMAZA GİRDİ

Yargılama sürerken, ABD'li erin suçu birden fazla kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle yeni yasaya göre, 'taksirle ölüme neden olma' suçuna dahil edilip, davaya da ağır ceza mahkemesinde bakılmasına karar verildi. ABD'li erin dava dosyası Adana 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme heyeti, İncirlik Hava Üssü'ndeki ABD askeri savcılığına yazı yazıp ABD'li er Shumaker'in yeniden ifadesinin alınması için duruşmada hazır edilmesini istedi. Ancak, ABD'li er Shumaker'in, ABD'ye kaçtığı ortaya çıktı.

10 AY HAPİS 93 LİRA PARA CEZASI

Yaklaşık 12 yıl süren yargılama sonrasında İncirlik Hava Üssündeki ABD Askeri Savcılığı ve Interpol ile yazışmalar sonucunda Shumaker'in savunması alınarak mahkemeye gönderildi. Mahkeme heyeti, Shumaker'i suç döneminde yürürlükte olan 765 sayılı Türk Ceza Kanununa göre 4 yıl hapis ve 450 lira para cezasına çarptırdı. 8'de 2 kusurlu bulunan Shumaker'e iyi hal indirimi uygulayan mahkeme heyeti cezayı 10 ay hapis ve 93 lira para cezasına düşürüp hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr