Beslenme ile ilgili tavsiyeleriyle ezber bozan Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Küçükçekmece’de katıldığı söyleşide, sağlıklı beslenme ile ilgili çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. 

“ÇOCUKLARIN ALKOLLÜ ALKOLSÜZ İÇECEĞİ MEYVE SULARI”

Çocukların meyve suyundan uzak tutulması gerektiğini söyleyen Canan Karatay, “Meyve suyunun içine konulan fruktoz ve içinde bulunan mısır şurubu şekeri, çocuklarımızın karaciğerini yağlandırıyor. Çocukların en önemli alkolü meyve sularıdır. ‘Çocuklara şeker verme’ kampanyası başlattık. Asitli içecekler de aynı. Bir bardak kolada 22 paket şeker var. Çocuğumuza evde sıktığımız portakal suları da dahil meyve suyu vermeyeceğiz. Çünkü meyve içmek için değil, yemek içindir. Çocuklarımızın göbekleri yağlı değilse dondurma yesinler. Yalnız dondurmalar maalesef mısır grubu şekeriyle yapıldığı için zararlı olabilir. Dondurma yediğiniz zaman gırtlağınızda yanma olursa bilin ki onun içinde sağlıklı şeker yok demektir. Annelerin yaptığı dondurmayı yesinler, onun dışında yemesinler. Dondurma bir yiyecek değildir. Çocukların ve büyüklerin aldatmacasıdır” diye konuştu.

"BEBEĞE ŞEKER YÜKLEMESİ YAPTIRMAYIN”

Karatay, şeker hastalığının temelinin ana rahminde atıldığını ifade ettiği konuşmasında,ebeveynlere “Gebelere şeker yüklemesi de yapılmayarak, çocuklardaki obezitenin önüne geçilecek. 24. haftada 650 gr patlıcan kadar bebeğe şeker yüklemesi yapıyorlar. Temelini atmış oluyorlar. Obezite ana rahminde başlıyor. Çocukların obez olması onların suçu değil. Ebeveynler, 2 yaşında çocuğun doğum gününde kola ikram ediyorlar. Çocuklarımıza kek ve şeker vermeyeceğiz. Doğum günlerinde pasta, çikolata yok. Alkol mü içiyor bu çocuklar da göbekleri çıkmış. Yağ tulumu gibiler. Lütfen şekerle çocuğunuzun bağışıklığını çökertmeyin” tavsiyesinde bulundu.

“TEREYAĞI VUCUDUN EN ÖNEMLİ BESİN KAYNAĞIDIR”

Karatay,  tereyağının önemli bir besin kaynağı olduğunu söyleyerek, “Doğal tereyağı, köy tereyağı tüketebilirler. Ben bir kardiyolog olarak kitabımda tereyağı nasıl yapılacak onu anlatıyorum. Çünkü, tereyağı kalbimizin iyi çalışması için önemlidir ve vücudumuzun iyi en önemli besinlerinden biridir. Damarlarımızın tıkanmaması içinde tereyağı önemlidir. Tereyağını köy yumurtasına kırıp yiyebilirsiniz, yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Hatta Orta Asya’da yaşayan kişiler çaylarına tereyağı koyarlar. Bizde de şeker üretilmeden önce çaylar tereyağı ile içilirdi. Tereyağının hiçbir zararı yoktur” diye konuştu.

“ZEYTİNYAĞI ANA SÜTÜNÜN AYNISIDIR, ALTIN SUYUDUR”

Zeytinyağının önemli bir besin kaynağı olduğunu ifade eden Dr. Karatay, “Zeytinyağı çoklu doymamıştır, zeytinyağı da çok faydalıdır. Zeytinyağı yağ değildir. Doğal zeytinyağı ana sütünün aynısıdır. Zeytinyağı zeytin meyvesinin meyve suyudur. Çocuklara rahatlıkla zeytinyağı verebilirsiniz. Zeytini içine döküp yedirebilirsiniz. Zeytin en sağlıklı meyvedir, zeytinyağı da en sağlıklı meyve suyudur. Zeytin altındır, zeytinyağı da altın suyudur” şeklinde konuştu.

“ŞEKER HASTALIĞI GENETİK DEĞİLDİR”

Şekerin en tatlı zehir olduğunu ifade eden Karatay, şeker hastalığının genetik olmadığını ifade ederek, “Kalp krizinin sebebi şekerdir. İki dilim tam buğday ekmeği, kan şekerini iki çorba kaşığı toz şekerden fazla yükseltir. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 raporuna göre, şeker korkunç oranda artıyor. Şeker ilaçtır, besin değildir. Morfindir. Hastalıkların temelinde şeker, ekmek ve hareketsizlik yatıyor. Şeker genetik de değildir. Aileseldir. Kişi ailesinde görmüştür şeker tüketmeyi. Benim babam şeker hastasıydı, annem bize hiç şeker kullandırmazdı. Bizde şeker yok. Şekerin tadını bilmiyoruz” dedi.

“TRİGLİSERİD KANSER SEBEBİ”

Obezite, tansiyon yüksekliği, kalp krizi, kanserler, kısırlık, depresyon, unutkanlık, polikistik over, fibrokistik meme, eklem kas ağrılarının temelinde şeker ve insülin yüksekliğinin yattığını belirten Karatay, şekerin trigliseride dönüşerek, vücudumuzda yağ olarak depo edildiğini ve trigliseridin de kanser sebebi olduğunu söyledi.

“DELİ DANA GİBİ KOŞMANIZA GEREK YOK, 20 DAKİKA YÜRÜMEK YETERLİ”

Ünlü Profesör, formda ve sağlıklı kalmak isteyenlere de şu tavsiyelerde bulundu: “ İbni Sina, ‘iki öğün sağlıklıdır üç öğün hastalıktır’ diyor. Her yemek yediğinizde insülin yükseliyor. 20 dakika yürüdüğünüzde, mutluluğunuz artıyor. Açlığınızı önlüyor. Deli dana gibi koşmanıza gerek yok.Ağır sporlar yapmanıza gerek yok. O zaman insülin direnci artıyor.Kalori hesabı geçmişte kaldı. Artık, sadece acıkınca, sağlıklı olan şeylerden yiyin. Sık sık yemeyin. İki saatte bir vücudunuzu habire yormaya gerek yok” dedi. Söyleşi sonunda, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu, Karatay’a teşekkür ederek, çiçek takdim etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr