Resmi SANA ajansına göre, Şam’da bir basın toplantısı düzenleyen Muallim, ABD savunma bakanının IŞİD’e karşı savaş için kara güçleri teşkil etme talebinde bulunduğuna işaret etti ve Suudi Arabistan’ın da ABD’nin bu talebine olumlu cevap vermesinin gayet normal olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan: Suriye’ye kara operasyonuna hazırız

Suudi Arabistan’ın Yemen’deki operasyonunun yıkımdan başka bir şey getirmediğini söyleyen Muallim, Suriye topraklarına yönelik herhangi bir kara müdahalesinin net ve açık bir şekilde Suriye’nin ulusal egemenliği ve selametine saldırı niteliğinde sayılacağının altını çizdi. Muallim, “Suriye’ye herhangi bir saldırıda bulunacak saldırgan kim olursa olsun kesinlikle ve mutlak bir şekilde tahta tabutlarla ülkelerine dönecek.” dedi.

ABD: Suudi Arabistan'ın kararını olumlu karşılıyoruz

Cenevre görüşmelerinde hiçbir tarafın “tüm muhalefetin ya da tüm Suriye halkının temsilcisi olduğunu” iddia edemeyeceğini söyleyen Muallim, ‘Riyad muhalefetinin’ ise ‘tekfirci’ olarak nitelediği örgütlere karşı rejimin başarı kazanmasının ardından görüşmelerden çekildiğini iddia etti. Velid Muallim, “Suriye’de faaliyet gösteren terör örgütleri ve ‘Riyad muhalefeti’ Ankara, Riyad ve Doha’da bulunan efendilerinin kararı neticesinde Cenevre’de Suriyeliler arasındaki diyalog görüşmeleri sabote etti.” dedi.

İran, Suudileri tehdit etti: Sağ bırakmayız

“SİLAH BIRAKSINLAR, KUCAKLAMAYA HAZIRIZ”

Cenevre görüşmelerinde muhalefetin Kürtler dahil mümkün olduğunca geniş çaplı bir şekilde temsil edilmesini istediklerini öne süren Muallim; hayata geçirilmesi mümkün olan kapsamlı siyasi bir çözüm arayışında olduklarını söyledi.

Muallim Suriyeli silahlı kişilerin silah bırakmaları ve vatan kucağına dönmelerini de istedi ve “Efendileriniz bile sizlerden vazgeçmeye başladılar, çünkü onlar sizlerin ölmenizi istiyorlar. Evlatları olmanız dolayısıyla Suriye devleti sizi kucaklamaya hazırdır.” ifadesini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr