Bulgaristan’ın Türkiye sınırındaki Kapitan Andreevo gümrüğünde geçen Cuma günü düzenlediği rüşvet operasyonuyla başlayan yoğunluk 5’nci gününe girdi. Bulgar gümrüğünde işlemlerin yavaş yapılması ve TIR’ların uzun sürelerde aranması sonucu Türk tarafında bekleyen araçların kuyruğu 25 kilometreye kadar uzanmıştı. Saatte 8 TIR alımı yapan Bulgar gümrüğü, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkililerinin görüşmelerinin ardından 60’a kadar çıkarak hızlandı. Bu nedenle kuyruk 5’nci gününde 10 kilometreye kadar erdi. 30 yıldır TIR sürücü olduğunu anlatan Hasan Yılmaz, kuyruklarda beklemeye daha fazla dayanamayacağını ve emekli olma kararı aldığını söyledi. İki gün önce Fransa’ya tekstil ürünü taşıdığını kaydeden Yılmaz, şöyle dedi:

"Hayatım kuyruklarda geçti. Ankara’yı bilmem yurt dışını bilirim. Ama bu sefer kararımı verdim bu işi bitirdim. Artık emekli olacağım. Bu çile dayanılacak gibi değil. Arayan soranımız bile olmuyor. Buradan geçince Bulgar ayrı bir dert, Sırbistan ve diğer ülkeler bizi kullanıyor. Cezası ayrı sıkıntısı ayrı. Bu son seferim bundan sonra işi bırakıyorum, emekli olacağım. Şuan canımla oynuyorum böyle para kazanma olmaz. Kuyruklara çözümü biz mi bulalım? Diğer gümrükleri de kuyrukla geçiyoruz."
İki günden bu yana kuyrukta beklediğini anlatan diğer TIR sürücüsü Mustafa Erikli ise Almanya’ya mobilya yükü taşıdığını ifade ederek, "İki gündür kuyruktayız. TIR sektörü çok farklı, burada alın teri var, aileden çocuklarımızdan uzaktayız. Kahvaltıyı araçta yapıyoruz. Çekmediğimiz çile kalmıyor. Gelsinler bizi görsünler. İki gündür kuyruktaki çilemiz herkesi hat safhaya getirdi. Artık Kapıkule’de kuyruk olmasın istiyoruz. Çünkü TIR sürücüleri hep mağdur. Yük sahipleri mağdur sadece sıra derdinden. Bulgaristan sürekli yavaş çalışıyor artık daha hızlı işlem yapması lazım" dedi.

5 GÜNDE 5 BİN 344 TIR GİRİŞ ÇIKIŞ YAPTI
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Kapıkule Sınır Kapısı’ndan 5 günde 5 bin 344 TIR geçiş yaptı. Buna göre 2 bin 809 TIR aracı Türkiye’ye girerken, 2 bin 535 aracında Bulgaristan’a çıkış yaptı. Bulgaristan’a açılan diğer sınır kapısı Hamzabeyli de ise 5 günde 2 bin 955 TIR aracını giriş çıkış yaparken, işlemlerin hızlanmasının ardından kuyruk 6 kilometreye kadar düştü.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr