Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Bulgaristan’a açılan Kapıkule Sınır Kapısı’nda 4 gün devam eden TIR kuyruğu dün akşam saatlerinden itibaren erimeye başladı. Cuma günü başlayan TIR kuyruğu Bulgaristan’ın gümrük işlemlerini yavaş yapması nedeniyle 26 kilometreye ulaşmıştı. İşlemlerin devam ettiği Kapıkule’de kuyruk bu sabah itibariyle 10 kilometreye kadar düştü.

KUYRUKTA BAYRAMLAŞTILAR

Ramazan Bayramını kuyrukta karşılayan TIR sürücüleri ise buruk bir bayram yaşadıklarını ifade ederek kuyruklara kalıcı çözüm bulunmasını istedi. Güne araçlarında uyanan TIR sürücüleri önce kendileri aralarında daha sonra ise telefonlarla ailelerinin bayramlarını kutladı. TIR sürücülerinin özel günlerde çoğu zaman yolda oldukları için aileleriyle birlikte kutlama şansı olmadığını anlatan Murat Kara, "Bayramları yollarda geçirmeye alıştık. Bizim bu işimiz, çocuklarımızın geleceği için bu işi yapmaya devam ediyoruz. Kuyrukta olmasak bu seferde yolda oluyoruz ama bayramları ailemizin yanında geçiremiyoruz" dedi.

"DELİYE VE BİZE HER GÜN BAYRAM"

Almanya’ya yük taşıyan TIR sürücü Mehmet Kara ise, "Hani derler ya; Deliye her gün bayram’ bizimki de o hesap. Bayramları yollarda geçirmeye alıştık ama Kapıkule’nin bu kuyruklarına çözüm bulunması gerekiyor. Çevredeki ihtiyaç giderecek bile tesisler yok. Onun içinde kuyrukta çok sıkıntılar çekiyoruz" diye konuştu.

Dört günün sonunda Kapıkule Sınır Kapısı’na ulaştığını ifade eden TIR sürücüsü İsmail Elibol da kuyrukta çok sıkıntı çektiklerinden yakınarak şunları söyledi:
"Dört gündür gümrüğe ulaşmak için kuyrukta bekledik. Şu mübarek günde Bulgaristan’ın yavaş çalışması nedeniyle kuyruklarda perişan olduk. Dört günü araçlarımızın içinde yatarak, bekleyerek geçirdik. Bizim için her gün bayram ne desek boş. Bayramı yolda geçiriyoruz, bir çok kimse evlerinde ailelerinde bizde Kapıkule’ye bakarak bayramlaşıyoruz."

"KUYRUĞUN NEDENİ ‘TEKNİK ARIZA"

Edirne Valisi Günay Özdemir, Kapıkule’de TIR kuyruklarının Bulgaristan’daki teknik arıza nedeniyle uzadığını açıkladı. Kuyrukların ardından görüştükleri Bulgar yetkililerin kendilerine ‘teknik arıza’ olarak açıklama yaptığını ve başka bir detay vermediklerini belirten Vali Özdemir, "Bulgaristan tarafıyla görüştüğümüzde bizlere teknik anlamda bir sıkıntı olduğunu söylüyorlar. Tabi bu teknik sıkıntı konusunda görüşmeler devam ediyor. Birkaç içerisinde tamamen eriyeceğini düşünüyoruz. Tabi onlar bize teknik sıkıntı dediği için çok fazla detaylı bilgimiz yok. Ama teknik olduğu söyleniyor" diye konuştu.

KUYRUK 10 KİLOMETREYE DÜŞTÜ

Kapıkule Sınır Kapısı’nda 26 kilometreye kadar ulaşan TIR kuyruğu bu sabah itibariyle 10 kilometreye kadar düştü. Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndaki kuyruk ise 5 kilometrenin altına indi. Halen araçlar Bulgaristan’a çıkış yapmak için gümrük önlerindeki kuyruklarda bekleyişini sürdürüyor.

ASFALTI İDDİASI

Öte yandan teknik arıza açıklamasında bulunan Bulgar gümrüğünde yeni yapılan asfaltın zarar göreceği için yüksek tonajlı araçların geçişlerini yavaş yaptıkları öne sürüldü. Hava sıcaklığının 35 derecenin üzerinde olduğu hallerde Bulgaristan’ın yani yapılan otoban ve yollarındaki asfaltın bozulacağı endişesiyle yavaş işlem yaparak az sayıda TIR aracının geçişine izin verdikleri iddia edildi.

4 GÜNDE 5 BİN TIR ÇIKIŞ YAPTI

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre son 4 günde Kapıkule ve Hamzabeyli’den Bulgaristan’a yaklaşık 5 bin TIR çıkış yaptı. Bulgaristan’dan Türkiye’ye Kapıkule üzerinden 2 bin 267 TIR aracı giriş yaparken, 2 bin 901 aracın çıkış işlemi yapıldı. Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda ise, 833 aracın girişi yapılırken, 1585 aracında çıkış yaptı.

 

Sınırda 10 kilometrelik TIR kuyruğu

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr