Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen küratörlüğünü Mehmet Taşdiken',n üstlendiği "Beyoğlu Hareketleniyor" festivalinde günün konuğu halı ustası Ali Türkkan idi.

17 yaşında mesleğe başladığını söyleyen Türkkan," Kapalıçarşı bir okul gibidir. Halıcılar 5 dil öğrenirler Kapalıçarşı'da Çarşı bu işin merkezidir. "

Dünyada halıcılık

Halıcılığın tarihi üzerine konuşan Türkkan, "Halıcılık yünün olduğu her yerde vardır. Nerede yün orada halı. Bana sorarsınız Anadolu'dan başlar, gönlüm ondan yanadır ama işin aslı Orta Asya'dan başlar. Göçerin en büyük endüstrisi halıdır" dedi.

Göçebelik sona erip yerleşik hayata geçildiğinde şehirlilerin daha çok tercihi oldu halı. İklim koşullarına göre kullanılan tür de değişmiştir. Ilıman yerlerde kıl halı kullanırken, soğuk yerlerde kalın yün halılar kullanılır.

Söyleşinin küratörlerinde Metin Özkaya, "Selçuklular da halıların köşelerine işlenen kuşlar bulunan dönemi temsil ederdi. Kök boya kullanmazlardı." dedi.

'Halının yaşı boyanın kalitesiyle analiz edilir'

Halının yaşının nasıl anlaşılacağı sorusuna Özkaya"Halının yaşını belli eden en büyük şey kullanılan boyanın kalitesidir. Bunu anlamak özenli  bakış ister. Artık yetişmiyor böyle insanlar."şeklinde yanıt verdi.

Halıda desen dolaşımı vardır. Satarken aynı zamanda tarih öğreniyorsun.

Halının tamiri

Desensizleri tamir etmek zor oluyor. Aynı tonu tutturmak renkte. Eğer ki halı değerli ve yaşlı ise hiç tamir etmemek en güzeli benim tavsiyem budur. İslam Eserleri Müzesi'nde bi halı koleksiyonu sergileniyor.

En kaliteli halı türü

Türkkan, "Padişahlar Feshane'de büyük halılar yaptırmışlar. Bu alan yetmeyince sonra Hereke'ye götürüyorlar. Türkiye'nin en değerli halıları Feshane halılarıdır. İmzalıdır bu halılar. Artık bizim hereke halımızı Çin'de yapıyorlar." dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr