Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “İmzaladığımız anlaşma gereği Türkiye’de inşasına başlanacak Kanal İstanbul projesi için Panama Kanalı Genişletme Projesi’ni gerçekleştiren ekiple iş birliği platformu kurulacak” dedi.

Arslan Panama ile Türkiye arasında, seyir kanallarının inşası ve yönetimi konularında idari ve teknik uzmanlığın paylaşımı için iş birliği platformu kurulmasını içeren anlaşmanın 27 Haziran’da Panama’nın başkenti Panama City’de imzalandığını söyledi. “Kanal İstanbul projesi için Panama Kanalı Genişletme Projesi’ni gerçekleştiren ekiple iş birliği platformu kurulacak” diyen Arslan şöyle konuştu: “Dünyanın en büyük projelerinden biri olacak Kanal İstanbul, kendine özgü inşaat ve mühendislik tekniğiyle yapılacak, ancak Panama Kanalı’ndaki deneyimler son derece önemli ve biz o deneyimlerden mümkün olduğu kadar çok faydalanarak en iyisini yapma gayreti içerisinde olacağız.”

Arslan, Panama Kanalı Genişletme Projesi’ni gerçekleştiren Panama Kanal Otoritesi’nin koordinasyonu altında ilgili kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubuyla görüşmelerde bulunduklarını belirtti. Kanal İstanbul projesi ile oluşturulacak yeni su yolunun uzunluğunun 40 kilometreyi aşmasını beklediklerini ifade ederek kanalın genişliğinin yüzeyde 500 metre, tabanda 400 metre, suyun derinliğinin ise 30 metre olacağını öngörduklerini dile getirdi.

Güzergâh hâlâ sır

2011 yılının nisan ayında açıklanan projenin güzergahı hâlâ gizemini koruyor. Hükümetin çılgın projeleri arasında yer alan ve yapımı muammaya dönen Kanal İstanbul’un güzergahı birkaç kez değişti. Uzmanlar projenin açıklanan ilk güzergahıyla ilgili jeolojik, çevresel, arkeolojik çekincelerini dile getirdi, bu nedenle yeni güzergahla ilgili bakanlıkların çalışmaya başladığı belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr