Kamu çalışanlarının taleplerinin ele alındığı Kamu Personeli Danışma Kurulu’nun kasım ayı toplantısında hükümet yapılacaklar konusunda yine memur sendikalarına “söz” vermekle yetindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun kamudaki açığa alma ve ihraçlar konusunda, “Yüzde 1-2 hata payı var” sözlerine Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, resmi rakamlara göre 16 bin kişinin göreve iade edildiğini belirtip,  “Zaten bu rakam da yüzde 1 - yüzde 2 değil yüzde 15 - yüzde 16’ya denk geliyor. Aslında açığa alma ve ihraçlardaki hata bunun da üzerinde” sözleriyle tepki gösterdi.

Memur konfederasyonları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin bir parçası olan KPDK bu yılın ikinci toplantısını yaptı.

Memur konfederasyonları temsilcileri toplantıda, daha önce alınan kararların yaşama geçirilmemesine tepki gösterdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın toplu sözleşmede altına imza konulan hükümlerin bir bölümüyle ilgili olarak kamu işvereninin üzerine düşeni yapmadığını söyledi. Yalçın, “Açıkça tarih konulan başlıklarla ilgili olarak dahi, kamu işvereni kimi bakanlıklar, kurumlar nedeniyle attığı imzanın, verdiği sözün, hukuki açıdan bağlı olması gereken hükümlerin oldukça gerisinde duruyor. Toplu sözleşmede yer verilen çalışma konularıyla ilgili olarak, ilgili bakanlıkları, kurum ve kuruluşları, toplu sözleşmenin anayasal bir hak, toplu sözleşmenin de bağlayıcı bir hukuki metin olduğu noktasında uyarma sorumluluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na aittir” dedi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, 2012 yılından bu yana gerçekleştirilen KPDK toplantılarının “patinaj yapan bir görüntü içerisinde” olduğunu vurguladı.  Koncuk, Toplu sözleşmede alınan 21 kararın da uygulanmadığına dikkat çekti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr