DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Cizre’de 7 yaralının öldüğü, 25 yaralının geçen cumartesiden bu yana 9 gündür yardım beklediğine dikkat çekerek, “Bu olay benim için son damla oldu. Bugün yaşadığımız bu vahşetle birlikte Cumhurbaşkanı’nın ‘mevzuata uymayın’ diyerek açık açık hukuksuzluk çağrısı sonucunda; siyaset kurumlarının barışçıl çözüm geliştirebileceğine dair hiçbir umudum kalmamıştır. Bu temelde siyasetten çekildiğimi ilgili kamuoyuna duyuruyorum. Aldığım bu karar partimle ortaklaştığım, örgütsel bir karar değildir” dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Emine Ayna, yazılı bir açıklama yaparak siyaseti bıraktığını duyurdu. 7 Haziran seçimlerinden bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetinin Kürt halkının, mevcut anti- demokratik seçim sistemine ve tüm saldırı ve şiddete rağmen sandıktan çıkardığı iradesini tanımadığını, militarist nitelikte tekrar seçim kararı alarak, sivil siyasetin yok sayılması sağlamaya çalıştığını belirtti. Ayna, geçen 10 ayda devletin çözümsüzlükte ısrar ettiğini, her geçen gün artan oranda insanlığın ve vicdanın kabul etmeyeceği uygulamalarını hayata geçirmeye devam ettiğini vurguladı.

 

Siyaset yapma olanağı ortadan kalkıyor

DBP’nin parti meclisi üyelerinin, il ve ilçe yöneticilerinin, belediye meclis üyelerinin, belediye eş başkanlarının tutuklandığını ve öldürüldüğünü, DBP’nin tepkilerinin terörize edildiğini, hatta basın açıklamalarının bile valilik kararıyla yasaklandığına dikkat çeken Ayna, “Siyasi partiler aracılığıyla siyaset yapma olanakları ortadan kaldırılıyor, hükümet gibi düşünmüyor ise işlevsizleştiriliyor. Halkın seçimler sonucunda açığa çıkardığı iradelerin (belediyelerin), sadece ve sadece kendilerini seçen halkın yanında oldukları için yetkileri ellerinden alınıyor, devletin atadığı bürokratlara veriliyor. Yani seçilmişler, atanmışların emrine tabi kılınıyor” ifadesini kullandı.

 

Kandırıldık ve aldatıldık

23 Ocak’ta Cizre’de bir eve havan topu ve benzeri ağır silahlarla yapılan saldırılar sonucunda önce 10 kişinin yaralandığını, saldırıların durmaması nedeniyle bu sayının 25’e çıktığını ifade eden Ayna, şunları ifade etti: “8 gün ve gece boyunca hepimiz tam bir dram yaşadık. Tüm gücümüzle, bir binanın bodrumuna sığınarak yaşam mücadelesi veren 25 yaralı insanın hastaneye kaldırılması için seferber olduk. Gerek yurtiçinde, gerekse de yurtdışında danışmadığımız, başvurmadığımız ne kişi ne de kurum kaldı. Bu süre zarfında her gün bir kişi ölüme yenildi. 25 yaralıdan 6’sı hayatını kaybetti. 27 Ocak günü İçişleri Bakanlığı ambulansların ve sağlık ekiplerinin gitmesine izin verince hepimiz umutlandık. Ancak bugün 30 Ocak ve bu 3 günün sonunda ambulanslar 8 kez yaralıları almaya gidip askeri güçler tarafından engellenerek geri döndü. Hiçbirimizin aklına ve hayaline gelmeyecek şekilde kandırıldık ve aldatıldık. Hâlâ bakanlıklarla yapılan görüşmelerden sonuç almayı beklerken, 8 Şubat’a kadar TBMM tatil edildi. 25 yaralı ve sağ insan diri diri toplu gömüldü.”

Umudum kalmadı

“Bu olay benim için son damla oldu” diyen Ayna, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaymakamlarla yaptığı toplantıda ‘mevzuata uymayın’ diyerek, açık açık hukuksuzluk çağrısı yaptığını söyledi.

HDP’li vekil evdeki ölü ve yaralıların listesini yayımladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Belki yaralı değiller” sözlerinin ardından yaralılardan birinin gönderdiği fotoğraflarını paylaşan Sarıyıldız, 25 kişinin isimlerini de sosyal medyada yayınladı.

Ölenler: Cihan Karaman, Rüzgar Yıldızgörer (21), Selami Yılmaz, Nusret Bayar, Sultan Irmak ve kimliği belirsiz 2 kişi.

Yaralılar: Mehmet Yavuzel (DBP PM üyesi), Rohat Aktaş (Azadiya Welat gazetesi yazı işleri müdürü), Feride Yıldız, Ferhat Saltıkak, Ali Fırat Kalkan, Mustafa Vartiyak, Mustafa Aslan, Tahir Çiçek, Rıdvan Ekinci, Dersim Aksay, İslam Bahıkesir, Serdar Pişkin, Ferhat Karaduman, Fehmi Dinç, Sultan Irmak (yaşamını yitirdi)

Bitkin durumda olanlar: Hacer Aslan, Gülistan Üstün, Sakine Şiray, Berjin Demirkaya, Ramazan İşçi, Mahmut Duymak, Kasım Yana, Osman Gökhan, İzzet Gündüz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr