Kağıt toplayıcıları bunun yanında komşu ülkelerde yaşanan iç savaşlar sonrası Türkiye’ye gelen mülteciler yüzünden işlerinin daha da zorlaştığından şikayetçi.Van’dan İstanbul’a gelerek kağıt toplayıcılığı yapan Erdal T. belediyelerin İstiklal caddesi ve Talimhane’de kağıt toplanmasını istemediğini belirterek, “Bu bölgelerde kağıt toplayınca belediye arabalarımızı alıp kırıyor.Kırınca eline bir şey geçmiyor.

Bu arabayla ben evime ekmek götürüyorum. Bize bir yol göstermeleri lazım. Yol göstermeyince mecburen yasakları çiğnemek zorunda kalıyoruz.”dedi. 29 yaşında olan Ertal T. 15 yıldır bu işi yaptığını belirterek geçim sıkıtntısından dolayı okulunu bırakıp bu işe başladığı berlirtti.Dayılarınında kağıt yoplayıcılığı yaptığını belirten Erdal T, “Zaten yükümüz ağır işimiz zor.Her insan bu işi yapamaz. Bakan açıklama yaptı ama bir değişiklik yok.Belediye kağıtları kendileri topladığı bizimde işimize engel oluyor. İstiklal caddesi olsun Talimhane olsun buralarda çok kağıt çıktığı için bize izin vermiyorlar.Sabah 8’de ve akşam 4’te buralarda kağıt çıkıyor. Sokaklarda bir şey sadece mutfak çöpü var. Buraların serbest olmasını istiyoruz.

Bunu sadece kendim için değil arkadaşlarım için de istiyorum.”dedi. Van’dan okulunu bırakıp İstanbul’da kağıt toplayıcılığı yaptığı için çok pişman olan Erdal T. kızının okuması için herşeyi yapacağını vurguladı.Erdal T. Kağıt toplayıcılarına çevredekilerin küçümseyerek bakdığını kaydederek, “ Sabah saat sekizde başlıyoruz akşam saat on , on bire kadar çalışıyoruz. Çalışıp eve ekmek götürmek zorundayız. Eve gittiğimde kızımı gördüğümde sanki başka dünyaya giriyorum bütün yorgunluğumu unutuyorum. Çocuğuma asla bu işi yaptırmayacağım okutacağım. Doktor, öğretmen veya istediği bir mesleğe sahip olmasını istiyorum.

Dışarıdaki insanlar bizi hor görüyor. Başka meslekte çalışmayı denedim ama çok düşük maaş veriyorlar onumla geçimimi sağlayamam” ifadelerini kullandı. Kağıt toplayıcılığı yapan Mustafa Renklihava ise bazı kağıt toplayıcılarının hırsızlık yaparak mesleklerine leke sürdüğünü belirterek onların yüzünden çuvallarının boşaltıldığını hatta karakolluk olduklarını vurguladı. Renklihava da belediyelerle sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “ Çevre ve Şehircilik Bakanı ‘kağıt toplayıcıları riske atacak kağıdın altına imza atmam’ dedi fakat bize hiçi samimi gelmedi. İlla ki bizim ekmeğimize taş koyacaklar.Bayraktar elini işe attığından beri bir şeyler çıkıyor. 7, 8 sene önce Talimhane’nin çöpünü alıyordum. Şuan çocuğum 15 yaşında ben çocuğumu oran kazandığım parayla bu yaşa getirdim.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr