Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu ve Sivil toplum kuruluşlarından oluşan yaklaşık 100 kişilik protestocu grup, Eyüp'te bulunan  AVM'de mağazanın önünde bir araya gelerek, ruj çaldığı iddia edilen lise öğrencisinin Watsons mağazasının müdürü ve güvenlik görevlileri tarafından mağazanın deposuna götürülerek burada "çıplak aramaya, hakaret ve tehditlere maruz bırakılmasını" protesto etti.

Protestocu grup adına basın açıklaması yapan Hülya Zabun, "Tüm kadınları dayanışmaya çağırıyoruz. Kar ve güvenlik hırsıyla kadın bedenine saldıran Mağaza çalışmalarına gerekli yaptırımları uygulamayan bu mağazadan artık  alışveriş yapmıyoruz. Faillerin tedbiren görevden uzaklaştırılmasını değil adil şeffaf bir biçimde yargılanmalarını talep ediyoruz. Çıplak arama her koşulda suçtur. Bir kadının güvenlikçiler tarafından çıplak aramaya tabi tutulması cinsel saldırı suçudur. Bu arama emrini veren müdür de aynı suçun ortağıdır. Mağaza müdürü ve güvenlikçiler tarafından genç bir kızın depoya götürülmesi ve çıplak aramaya maruz bırakılması tacizdir, şiddettir, işkencedir. Bahanesi olmaz" diye konuştu.

"ŞİDDETİN, İŞKENCENİN BAHANESİ OLMAZ"

"Şiddetin, işkencenin bahanesi olmaz" diyen Hülya Zabun, "26 Kasım günü mağazanın Eyüp şubesinde ruj çaldığı iddia edilen lise öğrencisi, mağaza müdürü ve güvenlik görevlileri tarafından mağazanın deposuna götürüldü, burada çıplak aramaya, hakaret ve tehditlere maruz bırakıldı. Çıplak arama sırasında mağaza müdürü tarafından fiziksel şiddete de uğrayan genç kız, hırsızlık suçlamasıyla korkutuldu, büyük bir işkenceye tabi tutuldu. Suçlamanın asılsız olduğu ortaya çıktığında ise bırakıldı fakat yaşadığı korkunç anların etkisini belki ömrü boyunca üzerinden atamayacak. Lise öğrencisi bir genç kızı, hırsızlık suçlamasıyla mağaza müdürünün ve güvenlikçilerin depoya indirmesi bile başlı başına bir şiddet biçimiyken, bununla da yetinilmemiş, genç kız çıplak arama gibi bir işkenceye maruz bırakılmıştır. Şiddetin, işkencenin bahanesi olmaz" ifadelerini kullandı.

"TÜM KAMUOYUNDAN ÖZÜR DİLERİZ. PERSONELİMİZİN ŞİRKETİMİZLE İLİŞİĞİ KESİLMİŞTİR"

Öte yandan mağaza yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, "İstanbul Eyüp'teki bir alışveriş merkezinde bulunan mağazamızda bir genç kızın maruz kaldığı durumdan dolayı üzüntümüzü kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Her ne sebeple ve kim tarafından yapılmış olursa olsun mağazamızda yaşanan olay bizim için kabul edilemezdir. Bu davranışa maruz kalan genç kızdan, ailesinden ve ayrıca tüm kamuoyundan özür dileriz. Bu talihsiz olaya neden olan ve alışveriş merkezi güvenlik görevlilerinin davranışını engellemeyerek üzerine düşen görevi yerine getirmeyen personelimizin şirketimizle ilişiği kesilmiştir. Ayrıca, kurum olarak, bundan sonraki süreçte benzer bir olayın yaşanmaması için en üst seviyedeki önlemleri aldığımızı bildiririz. Kamuoyunun bu konuda gösterdiği hassasiyeti içtenlikle paylaştığımızı belirtir, bir kez daha genç kızımızdan, ailesinden ve kamuoyundan özür dileriz" denildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr