Halkevci Kadınlar “Devletin çocuklara uyguladığı bu şiddete derhal son vermesini istiyoruz. Bizler çocuk istismarına, tacize-tecavüze, kadın katliamına, homofobiye, transfobiye karşı çocuk istismarcısı “Ensar Vakfı Kapatılsın”, sorumlular istifa etsin diyerek 20 Nisan 09.00’da Karaman’da gerçekleşecek davada kadınların ve çocukların eşit ve özgürce yaşayabileceği bir dünya için bir araya geliyoruz” diyerek Karamanda görülecek olan davaya çağrı yaptı.

Ankara Kadın Platformu da 20 Nisan’da Karaman’da görülecek Ensar Vakfı Davası’nın ilk duruşması için çağrı yaptı, Platform herkesi davayı takip etmeye çağırdı.

İzmirli kadın avukatlar davaya müdahil olacak

Karaman Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davaya İzmir Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyesi avukat Nuriye Kadan ve 17 kadın avukat, müdahil olmak için dilekçe verdi. Kadın avukatlar ilk duruşmaya katılmak için otobüsle yola çıktı.

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyesi avukat Nuriye Kadan, davanın görüleceği Karaman Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na verdiği müdahillik dilekçesinde şunları belirtti:

Ensar Vakfı’ na, Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği’ne (KAİMDER) bağlı yurt/ev/pansiyonlarda yatılı kalan 9 ile 10 yaşlarındaki 45 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı iddia olunduğu, 10 çocuğun Adli Tıp Kurumu raporlarınca cinsel istimara uğradığının belirlenmesi üzerine Karaman Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianame Mahkemeniz tarafından kabul edilmekle yargılama süreci başlatılmıştır. Kamuoyunda geniş yankı uyandıran bu olay İzmir Barosu ve Çocuk Hakları Komisyonu Üyeleri ile tüm meslektaşlarımızı derinden üzmüştür. Gerek Baroların üstlendiği sosyal sorumluluk, gerekse hukukun ve yasaların yüklediği görevler ve sağladığı imkanlar çerçevesinde davaya katılma ve müdahil olma isteminde bulunma zorunluluğu hâsıl olmuştur. Aşağıda dayanakları ayrıntıları ile açıklanacak olan bu zorunluluk, başta anayasa olmak üzere yasalardan, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerden, kamu vicdanının mahkemeler önünde temsil edilmesi gerekliliğinden ve adil yargılamanın sağlanması gerekliliğinden kaynaklanmaktadır. Çocuğa yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da “Çocuk istismarcılarından ve onları aklamaya çalışanlardan hesap soracağız. Ensar Vakfı davasının ilk duruşması 20 Nisan’da. İstismara uğrayan çocuklarımızın sesi olmak için Karaman’da olacağız” diyerek Karaman Adliyesi’nde olmaya çağrı yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr