“... Korkunç ve mübarek elleri ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle anamız, avradımız, yarimiz ve sanki hiç yaşanmamış gibi ölen ve soframızdaki yeri öküzümüzden sonra gelen...”

Pek çoğunuza aşina gelecek bu dizeler gibi hayatları. Günlerdir dizi dizi raporlar, irili ufaklı sözler, büyük küçük açıklamalar, istatistikler, yorumlar, kıyaslamalar... Kadının işte, toplumda, ailede, içinde bulunduğu topluluktaki yeri, koşulları vs. Ne diyor istatistekler; Avrupa Birliği’nde (AB) kadın istihdam oranının yüzde 62.3, Türkiye’de yüzde 33.1 olduğunu. AB’de üst yönetimlerde yer alan kadın oranının yüzde 22.7, Türkiye’de yüzde 14.2’de kaldığını. Kadınların parlamento ve hükümette yer alma oranlarını AB’de sırasıyla yüzde 28.5 ve yüzde 27.4 iken Türkiye’nin yüzde 14.5 ve yüzde 3.7 oranlarıyla oldukça geride kaldığını. Başka ne diyor araştırmalar; kadınların iş hayatına eşit katılımının küresel ekonomiye 12 trilyon dolar daha ekleyebileceğini. Dünyadaki çocuk bakımı, yaşlı bakımı, yemek pişirme ve temizlik gibi ücretsiz işlerin yüzde 75’ini kadınların yaptığını. Çoğunlukla kadınların karşılaştığı en büyük sorun aile, ev veya kariyer gibi başlıklar arasında seçim yapmak zorunda kalmak olarak öne çıkarken, erkeklerin bu tip bir seçim yapmak zorunda kalmadıkları için kariyerlerine daha çok odaklanabildiklerini. Dünya genelindeki eşitsizlik işyerlerinde de sürüyor. Skillsoft’un “Kadınların İşgücüne Etkisi” araştırmasına katılan kadınların yüzde 92’si, dünyada yönetici rollerindeki kadınların sayının yetersiz olduğunu düşünüyor ve bu sonuç günümüz istatistikleriyle de uyum içinde. Fortune 500 şirketlerinin yalnızca yüzde 5’i kadın üst yöneticiler tarafından yönetiliyor.

 Yüzde 20 az

Avrupa’da kadınlar erkeklerden ortalama yüzde 17,5 az kazanıyor. OECD raporuna göre Türkiye’de bu yüzde 20. Çalışma çağındaki her dört kadından sadece birinin işgücüne katıldığı ülkede tablo bu. Kadınların işgücünün katılma ve istihdam oranlarının OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında da durum iç açıcı değil. Türkiye’de erkeklerin işgücüne katılım oranı kadınların katılım oranının 2 katından fazla olduğu görülürken, kadınların işgücüne katılım oranı dünyanın çok gerisinde. Fransa’da yüzde 51.6, İsveç’te yüzde 69.5, Almanya’da yüzde 54.7 olan kadınların işgücüne katılım oranı, Türkiye’de sadece yüzde 31.5.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr