Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gülsüm Yiğit, 6 ayda kendilerine 1000'e yakın mağdur kadının başvuruda bulunduğunu açıkladı. Avukat Yiğit, kırsal kesimlerde kayıtlara geçecek şiddetin yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Komisyona yapılan başvuruların sadece boşanmak üzerine olmadığını dile getiren Yiğit, "Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu'na 1000'e yakın başvuru geldi. Boşanmış ancak maddi durumu iyi olmayan, aynı zamanda şiddete maruz kalarak ne yapacağını bilemeyen kadınlar bu başvuruları oluşturuyor.

Komisyonun yanı sıra Manisa Barosu Adli Yardım Merkezi olarak da mağdur kadınlarımıza hukuki destekte bulunduk. Manisa'da şiddete uğrayan kadınlarda artış yok. Artışın olmaması da bizim adımıza sevindirici, fakat kadınlara yönelik cinsel istismar olayları arttı. Özellikle istemedikleri nitelikteki cinsel isteklerden dolayı eşleri tarafından mağdur edilen kadınlarımız daha çoğunlukta. Sonuçta şiddet demek sadece eşini tekme tokat dövmek değil. Cinsel istismarı da dayakla bir tuttuğumuz için cinsel anlamda eşlerinin talepkar isteklerini yerine getirmeyen kadınlara da yardım ettik" dedi.

GENÇ YAŞTA EVLİLİKTE ŞİDDET FAZLA

Manisa'nın 17 ilçesine ulaşmaya çalıştıklarını belirten Gülsüm Yiğit, "Kırsal alanda yaşayan kadınlar sosya-ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde duramadığı için sessiz kalmayı, susmayı ve sineye çekmeyi tercih ediyor. Özellikle eğitim seviyesi yükseldikçe evdeki şiddet azalıyor. Komisyonumuza hukuki avukat taleplerinde bulunan mağdur kadınlarımızın genellikle ilkokul mezunu olduğunu, genç yasta evlendiklerini ve ev kadını olduğunu görüyoruz. Cumhuriyet savcıları çocuk istismarı dosyalarında çocukların koruma altına alınması için dosyalar hakkında gizlilik kararı veriyor. Bu çok doğru bir karar. Çocuk istismar dosyalarının basına yansıması ve uzun yıllar kayıt altına alınması cinsel istismar mağduru çocuklarımızın geleceğini psikolojik olarak kötü etkilemektedir. Çocuk ömür boyu mağdur edilmektedir" dedi.

AVUKAT DESTEĞİ SAĞLAYAMIYORUZ

Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gülsüm Yiğit, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Manisa Barosu arasında protokol olmaması nedeniyle Manisa Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'nden (ŞÖNİM) şiddet mağduru kadınlara avukat desteği sağlayamadıklarını söyledi.

ŞÖNİM'den gelen avukat taleplerine ret cevabı verdiklerini ve bu durumun kendilerini üzdüğünü belirten Avukat Gülsüm Yiğit, "Eşi tarafından şiddete uğrayan kadınların sığındığı ŞÖNİM veya kadın sığınma evlerinden kolay kolay dışarı çıkması çok zor. Dışarı çıkacak şiddet mağduru kadının da koruma polisi ile birlikte evden çıkması maliyetli bir iş olması sebebiyle Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu veya Manisa Barosu Adli Yardım Merkezi'nden adli yardım talebinde bulunuyorlar. Onlar avukatların ŞÖNİM'e gelmesini, bizlerse mağdurların adliyeye gelmesini istiyoruz.

Komisyonda ve adli yardım merkezinde çalışan avukatlarımızın hepsi özel hukuk bürolarına sahip oldukları ve gönüllülük esasına dayalı iş yaptığı için maalesef ŞÖNİM veya kadın sığınma evlerinden gelen her avukat çağrısına cevap veremiyoruz" dedi.

"SORUN PROTOKOLLE ÇÖZÜME KAVUŞMALI"

ŞÖNİM'den gelen avukat talebine Aile ve Sosyal Politikalar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Manisa Barosu arasında imzalanacak bir protokol ile cevap vererek, şiddet mağduru kadınlara yardımda bulunmak istediklerine dikkat çeken Avukat Gülsüm Yiğit, "Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak ŞÖNİM'den gelen çok talep oldu. Bizler bunlara olabildiğince yardımcı olmak istiyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Manisa Barosu arasında imzalanacak bir protokol ile bu sorunun çözüme kavuşmasını istiyoruz. Buradan kurumlara çağrıda bulunuyorum. Her geçen süre kadınların lehine geçiyor. Bizler komisyon olarak her zaman şiddete maruz kalmış kadınlarımızın yanındayız" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr